Ανυπόφορη, χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, η Μαρί-Λουίζ Μπεμελμανς-Βιντέκ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Δικαστηρίου ανέρχεται σε 59 εκατομμύρια ευρώ και είναι πολύ κατώτερος του ετήσιου προϋπολογισμού της υπηρεσίας εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά πολύ λιγότερος από το 25% του προϋπολογισμού του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βιντέκ.

Κατά την ολλανδέζα βουλευτή, που έχει ήδη συντάξει σχετική έκθεση, η οποία θα έλθει για ψήφιση στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Ιανουάριο του 2012, η λειτουργία του Δικαστηρίου δυσχεραίνεται επιπλέον και από την πληθώρα των αιτήσεων που υποβάλλονται, οι περισσότερες των οποίων όμως κρίνονται απαράδεκτες.

Οι δικαστές αφιερώνουν χρόνο για την εξέταση προσφυγών που είναι ατελείς, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και δεν αφορούν παραβιάσεις της Σύμβασης προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράμμισε η κυρία Βιντέκ, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 140.000 περίπου προσφυγές.