Την απελευθέρωση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος στις αρχές Μαρτίου αθωώθηκε από το Εφετείο για τον θάνατο διαδηλωτών το 2011 στη διάρκεια της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του, δέχθηκε σήμερα η αιγυπτιακή εισαγγελία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνήγορός του.

Ο δικηγόρος Φαρίντ ελ-Ντιμπ διευκρίνισε πως ο Μουμπάρακ, ο οποίος κρατείται αυτή τη στιγμή σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου, «θα μπορέσει να επιστρέψει σπίτι του όταν οι γιατροί πουν ότι μπορεί να πάρει εξιτήριο».

Δεν θα μπορεί πάντως να μεταβεί στο εξωτερικό, σύμφωνα πάντα με τον δικηγόρο του.

Ο Μουμπάρακ, 87 ετών, πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα μετά τη σύλληψή του το 2011 υπό επιτήρηση σ’ ένα στρατιωτικό νοσοκομείο.

Είχε καταδικασθεί σε ισόβια τον Ιούνιο του 2012, όμως η δικαιοσύνη διέταξε να διεξαχθεί νέα δίκη.

Τον Νοέμβριο 2014 ένα άλλο δικαστήριο που τον δίκασε εκ νέου ζήτησε τελικά να μπούνε στο αρχείο οι κατηγορίες, απαλλάσσοντας έτσι τον Μουμπάρακ, αλλά η εισαγγελία προσέφυγε στο εφετείο.

Στις 2 Μαρτίου το Εφετείο επικύρωσε την άρση των κατηγοριών.

Ήταν η τελευταία δικαστική διαδικασία σε βάρος του Μουμπάρακ. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της χώρας, ο οποίος κυβέρνησε επί 30 χρόνια ως πρόεδρος με σιδηρά πυγμή, δικάσθηκε για πολλές υποθέσεις μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία τον Φεβρουάριο 2011.