Ρατσισμός, φτώχεια, βία στην Αμερική. Αυτά αποτύπωσε στον φακό του ο καταξιωμένος φωτογράφος Peter van Agtmael του Magnum, που έχει γίνει, με τη φωτογραφική μηχανή του, αυτόπτης μάρτυρας πολέμων.

Αυτή τη φορά εστίασε στη γενέτειρά του, την Αμερική, και οι καρπό της δουλειάς του περιλαμβάνονται στο λεύκωμά του «Buzzing at the Sill».

Ύστερα από χρόνια κάλυψης των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο van Agtmael επέστρεψε στην Αμερική «προσπαθώντας να κατανοήσει τις εμπειρίες του και τη χώρα του». Στόχος του ήταν να αναδείξει την οικονομική ανισότητα και τον ρατσισμό που ακόμα κυριαρχούν σε κάποια μέρη των ΗΠΑ.

Η τελευταία δουλειά του αναμειγνύει «απόψεις του για τον πόλεμο, την ταυτότητα, τη φυλή, την τάξη, την οικογένεια, τον σουρεαλισμό και το τοπίο».

Είναι φωτογραφίες που έβγαλε από το 209 έως το 2016 ενώ ταξίδευε στις ΗΠΑ, σε μέρη όπως το Μέριλαντ, το Μπρούκλιν, τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ορλεάνη- όπου επικεντρώθηκε στη ζωή μετά τον τυφώνα Κατρίνα- και το Pine Ridge Indian Reservation.

«Είναι γεγονός πως ο τρόπος που βλέπω την Αμερική σε κάποιο βαθμό διαφωτίζεται και σε κάποιο βαθμό θολώνει από τις εμπειρίες μου από την εμπλοκή της στον πόλεμο» δήλωσε ο φωτογράφος στους New York Times. «Αυτές οι εμπειρίες μου θα χρωματίζουν τις πεποιθήσεις μου σε όλη τη ζωή μου. Με ωθούν να κοιτάξω κάτω από την επιφάνεια, να δω μέσα από ρωγμές για να βρω τη δική μου πραγματικότητα».

«Από τη μία αναζητώ θέματα εμβληματικά ή συμβολικά, αλλά όταν είμαι μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις δεν ξέρω τι θα αποκαλυφθεί μέσα από τις φωτογραφίες» τονίζει. «Αυτό είναι κατά κάποιον τρόπο το μυστήριο της φωτογραφίας. Κι αυτό είναι που μου αρέσει στη φωτογραφία».

racism1
Ντιτρόιτ 2012
racism2
Ξεκούραση στο πάτωμα, οικογένεια το 2012
racism3
Μέριλαντ, 2015
racism4
Μπρούκλιν, 2010
racism5
Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα, 2012
racism6
Pine Ridge Indian Reservation, Νότια Ντακότα 2011
racism7
Μπράνσον, Μιζούρι, 2015
racism8
Ιρακινοί πρόσφυγες, Όρεγκον, 2015
racism9
Des Moines, Αϊόβα, 2010
racism10
Λούισβιλ, Κεντάκι, 2015,
racism11
Φυλή Choctaw, απομεινάρια μετά την αναγκαστική μετακίνησή τους στην Οκλαχόμα το 2014

racism12