Τις πρόσφατες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα καταδίκασε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη παραβατικότητα της χώρας και την αντιπαράθεσή της με το δεκαπενταμελές σώμα του οργανισμού.

Το Συμβούλιο θα συναντηθεί σήμερα για να ενημερωθεί για τις εκτοξεύσεις που έγιναν τη Δευτέρα στη θάλασσα, δυτικά των ακτών της Ιαπωνίας.

Σε δήλωσή του χθες, το Συμβούλιο είπε αναφερόμενο στις εκτοξεύσεις ότι «τέτοιες πράξεις συνεισφέρουν στην παραγωγή συστημάτων μεταφοράς πυρηνικών όπλων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και πέρα από αυτήν, ενώ αυξάνουν και τον κίνδυνο ενός τοπικού ανταγωνισμού οπλικών συστημάτων» και προειδοποίησε τη χώρα για «περαιτέρω σημαντικά μέτρα».

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων από τον ΟΗΕ και εμπάργκο όπλων από το 2006, τα οποία στοχεύουν στον περιορισμό των πυρηνικών και βαλλιστικών προγραμμάτων της χώρας. Το Συμβούλιο έχει ισχυροποιήσει τις κυρώσεις μετά από κάθε μία από τις πέντε πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιπλέον λυπώνται που η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας εκτρέπει πόρους στην ενασχόληση με τους βαλλιστικούς πυραύλους όταν οι υπήκοοι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας έχουν μεγάλες ανεκπλήρωτες ανάγκες», είπαν στη δήλωσή τους τα μέλη του Συμβουλίου.