Σε κάθειρξη 11 ετών καταδικάστηκε ένας Εβραίος Ισραηλινός επειδή μαχαίρωσε έναν άλλον Εβραίο νομίζοντας ότι το θύμα του ήταν Άραβας, σε μια πράξη «ρατσιστικής εκδίκησης», όπως ανακοίνωσε σήμερα το δικαστήριο της Χάιφας.

«Ο κατηγορούμενος μαχαίρωσε το θύμα για να διαπράξει μια ενέργεια ρατσιστικής εκδίκησης», αναφέρεται στην απόφαση.

Ο Σλόμο Χαΐμ Πίντο, 32 ετών, από το Κίριατ Άτα, είχε αποφασίσει «να σκοτώσει έναν Άραβα». Οπλισμένος με ένα κουζινομάχαιρο, επιτέθηκε στον υπάλληλο ενός σουπερμάρκετ, στις 13 Οκτωβρίου 2015, πιστεύοντας ότι ήταν Άραβας.

Ο κατηγορούμενος ομολόγησε και στο δικαστήριο οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι είναι ψυχασθενής. Ωστόσο οι δικαστές θεώρησαν ότι δεν πάσχει από ψυχασθένεια και τον καταδίκασαν για απόπειρα δολοφονίας με ρατσιστικά κίνητρα και οπλοκατοχή. Ο άτυχος υπάλληλος θα αποζημιωθεί με το ποσό των 50.000 σέκελ (περίπου 12.800 ευρώ).

Το κύμα βίας που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2015 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 252 Παλαιστίνιους και 40 Ισραηλινούς στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Έχουν χάσει επίσης τη ζωή τους δύο Αμερικανοί, ένας Ιορδανός, ένας Ερυθραίος και ένας Σουδανός. Οι περισσότεροι από τους Παλαιστίνιους ήταν δράστες ή ύποπτοι για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη Γάζα

Στο μεταξύ, τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από πλήγματα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μετά την εκτόξευση μιας ρουκέτας στο νότιο Ισραήλ, από την οποία δεν υπήρξαν θύματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε με τρεις βόμβες μια στρατιωτική βάση της Χαμάς στα δυτικά του προσφυγικού καταυλισμού του Νουσεϊράτ. Ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίσεης δύο επιδρομές σε φυλάκια της Χαμάς κατά μήκος των συνόρων, στα ανατολικά του Χαν Γιουνές, καθώς και σε μια βάση του ένοπλου τμήματος της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινά άρματα που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων έβαλαν επίσης εναντίον πολλών στόχων.

Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για πλήγματα σε πέντε θέσεις της Χαμάς.

Το υπουργείο Υγείας δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τους τραυματίες Παλαιστίνιους.

Τα ξημερώματα σήμερα οι ισραηλινές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας έπληξε μια ακατοίκητη ζώνη, στο νότιο Ισραήλ.