Ο Ιταλός ντι τζέι Φαμπιάνο Αντονιάνι, 40 ετών, υποβλήθηκε σήμερα σε ευθανασία σε κλινική της Ελβετίας. Η περίπτωσή του απασχολεί στην Ιταλία όλα τα μέσα ενημέρωσης, με άμεσες συνέπειες και στην κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση.

Ο «ντι τζέι Φάμπο», όπως τον αποκαλούσαν στον χώρο της μουσικής, τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τετραπληγικός εξαιτίας τροχαίου δυστυχήματος. Είχε χάσει την όρασή του και ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι με τρομερούς πόνους. Είχε ζητήσει κατ΄ επανάληψη από το ιταλικό Κοινοβούλιο και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να τον βοηθήσουν, με την έγκριση ειδικού νόμου, ώστε να μπορέσει να θέσει τέρμα στη ζωή του μέσα σε ειδική νοσοκομειακή υποδομή.

Η συζήτηση, όμως των προτάσεων νόμου σχετικά με την λεγόμενη «βιολογική διαθήκη» δεν σημείωσε καμία ουσιαστική πρόοδο. Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, πρόκειται για μια μορφή διαθήκης, η οποία θα επιτρέπει στον κάθε πολίτη να εκφράσει προκαταβολικά τη βούλησή του για το αν θα πρέπει να συνεχισθεί η ιατρική υποστήριξη, όπως και η σίτισή του, σε περίπτωση που απωλέσει τη δυνατότητα αυτόνομης κρίσης και επαφής με το γύρω περιβάλλον του.

Η Καθολική Εκκλησία εναντιώνεται στην έγκριση του μέτρου, υποστηρίζοντας ότι θα διέδιδε την κουλτούρα του θανάτου.

Ο «ντι τζέι Φάμπο», στο τελευταίο του μήνυμα, γράφει: «επιτέλους έφτασα στην Ελβετία, αλλά τα κατάφερα μόνον χάρη στις δυνάμεις μου και όχι με τη βοήθεια του ιταλικού κράτους». Ο σαραντάχρονος Ιταλός είχε υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι η ζωή του, πλέον, δεν είχε τίποτα να κάνει με την ευτυχία και τον ενθουσιασμό που τον χαρακτήριζαν, μέχρι τα τριάντα επτά του χρόνια. Η αρραβωνιαστικιά του στήριξε την επιλογή του.

Στην Ελβετία τον συνόδευσε ο Μάρκο Καπάτο, στέλεχος του Ιταλικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, ο οποίος κινδυνεύει κατά την επιστροφή του στην Ιταλία να συλληφθεί και να καταδικασθεί σε δώδεκα χρόνια φυλάκισης, διότι, όπως αναφέρει ο σχετικός νόμος που είναι σε ισχύ, στήριξε εμπράκτως άτομο που επέλεξε να αυτοκτονήσει.