Αξιοσημείωτες πιέσεις δέχεται η βρετανική λίρα στις αγορές συναλλάγματος, έναντι όλων των ανταγωνιστικών της νομισμάτων, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Times του Λονδίνου, ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δεν θα ήταν κάθετα αντίθετη στη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας – αν η Νίκολα Στέρτζον επιμείνει για την πραγματοποίησή του.

Σύμφωνα με τη συντηρητική βρετανική εφημερίδα, η Μέι δεν θα αρνηθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα, θέτει, όμως, τον όρο να πραγματοποιηθεί αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η απειλή για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας δημιουργεί περιττή αβεβαιότητα και διχασμό», υποστήριξε σήμερα ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. Η δήλωση αυτή έγινε σε απάντηση στα ρεπορτάζ βρετανικών μέσων ενημέρωσης ότι οι Σκωτσέζοι εθνικιστές ετοιμάζονται να ζητήσουν να διεξαχθεί και πάλι δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Το ερώτημα δεν είναι αν μπορεί να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα αλλά αν θα έπρεπε να γίνει. Και η σαφής απάντηση είναι όχι, τόνισε ο εκπρόσωπος.