Ο γάμος και η συνήθεια, λένε, σκοτώνουν το σεξ. Τα ζευγάρια μένουν μαζί, η καθημερινότητα κουράζει, φέρνει φθορά και πού διάθεση για παιχνίδια στο κρεβάτι; Δεν είναι βέβαιο πόσοι θα τολμήσουν να το παραδεχτούν, αλλά σίγουρα μεταξύ αυτών δεν περιλαμβάνονται οι Ιάπωνες.

Στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν καταλήξει να χρησιμοποιούν το κρεβάτι τους μόνο για… ύπνο, όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν σε έρευνα.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη του Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού της Ιαπωνίας (JFPA), σχεδόν τα μισά νυμφευμένα ζευγάρια απέχουν από το σεξ για πάνω από έναν μήνα και δεν δείχνουν καμία διάθεση να αλλάξουν κάτι ως προς αυτό στο άμεσο μέλλον.

Συγκεκριμένα, από την έρευνα προέκυψε ότι το 47,2% των παντρεμένων ζουν σε έναν γάμο χωρίς σεξ, ποσοστό που παρουσίασε αύξηση 2,6% σε σχέση με το 2014. «Η τάση του να υπάρχεις σε ένα γάμο που απουσιάζει το σεξ, αυξάνεται διαρκώς», παραδέχεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Kunio Kitamura.

Ορισμένοι ειδικοί πάντως θέτουν υπό αμφισβήτηση την αντίληψη ότι η Ιαπωνία έχει υποστεί μια συλλογική απώλεια της λίμπιντο, και επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε βιομηχανοποιημένα έθνη, αγωνίζονται να βρουν χρόνο για οικειότητα.

Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής, καταγράφεται στις ηλικίες κοντά στα 40, ηλικία όπου οι απαιτήσεις σε επαγγελματικό επίπεδο βρίσκονται στο ζενίθ, και πως το 22% των γυναικών μάλλον δεν απολαμβάνει το σεξ καθώς το θεωρεί αγγαρεία.

Το 35,2% των παντρεμένων αντρών, ανέφερε πως είναι «πολύ κουρασμένοι» για συνουσία εξαιτίας της δουλειάς -το ποσοστό ήταν 21,3% το 2014-, ενώ παρόμοιο σχεδόν ποσοστό, δηλώνει πως βλέπει τη γυναίκα του ως μέλος της οικογένειάς τους παρά ως σεξουαλική παρτενέρ (ειδικά μετά την απόκτηση παιδιών).

Εντύπωση προξενεί, τέλος, το γεγονός ότι μεταξύ των ανύμφευτων πάνω από τους μισούς ανθρώπους ηλικίας 18 με 24 δηλώνουν παρθένοι. Τα σχετικά ποσοστά είναι 47,9% για τους ανύπαντρους άντρες και 52,9% για τις ανύπαντρες γυναίκες.