Σε κάθειρξη οκτώ ετών καταδικάστηκε σήμερα από Εφετείο της Ρουμανίας ο πρώην μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Σορίν Οβίντιου Βάντου ο οποίος εξαπάτησε 300.000 ανθρώπους που του εμπιστεύτηκαν τις περιουσίες τους στο πλαίσιο ενός επενδυτικού σχήματος τύπου «πυραμίδας».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο 61χρονος επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης ενός ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρουμανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ωστόσο κατηγορήθηκε για πολλές υποθέσεις στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιχείρησης «κάθαρσης» που ξεκίνησε η ρουμανική δικαιοσύνη.

Η ποινή που του επιβλήθηκε σήμερα αφορούσε το «επενδυτικό ταμείο» FNI που είχε ιδρύσει στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και λειτουργούσε με το σύστημα της «πυραμίδας»: οι παλαιότεροι επενδυτές αποζημιώνονταν χάρη στις καταθέσεις των επόμενων.

Το FNI, που υποσχόταν τεράστια κέρδη στους επενδυτές, κατέρρευσε το 2000. Λίγο πριν διαλυθεί το σχήμα ο Βάντου είχε αποσύρει πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Το Εφετείο του Βουκουρεστίου διέταξε επίσης την κατάσχεση ποσού ύψους περίπου 13 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, τέσσερις έρευνες που αφορούσαν αυτήν την απάτη τέθηκαν στο αρχείο μεταξύ 2004-6, την εποχή που ο επιχειρηματίας άφηνε να εννοηθεί ότι είχε φίλους πολιτικούς και δικαστικούς σε υψηλές θέσεις. Η έρευνα ξανάνοιξε το 2011. Πρωτοδίκως επιβλήθηκε στον Βάντου ποινή κάθειρξης 6 ετών και 4 μηνών. Έχει καταδικαστεί επίσης σε κάθειρξη 6 ετών για μια άλλη υπόθεση απάτης.

Για την υπόθεση του FNI έχουν καταδικαστεί άλλα δύο πρόσωπα σε ποινές 10 και 15 ετών.