Η αρχιφύλακας Conchita Lopez καλείται κάθε μέρα να φέρει σε πέρας ένα ιδιαίτερο δύσκολο έργο. Περιπολεί μαζί με συναδέλφους της στα νότια σύνορα του Μεξικού από όπου κάθε μέρα επιχειρούν να περάσουν πολλοί μετανάστες.

Η 28χρονη γυναίκα είναι μια από τις ένστολους που περιπολούν στην παραμεθόρια πόλη της Tapachula, στη νότια πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού. Τα σύνορα μεταξύ Μεξικού και Γουατεμάλας είναι ένα δημοφιλές σημείο διέλευσης για μετανάστες που επιχειρούν να αποδράσουν από τη βία και τη φτώχεια της Κεντρικής Αμερικής με προορισμό τις ΗΠΑ.

MEUUXA2

Η 28χρονη προέρχεται από μια πολύτεκνη οικογένεια, έχει πέντε αδελφές και πέντε αδέλφια, ένας εκ των οποίων υπηρετεί ως πεζοναύτης. «Προσπάθησα και εγώ να μπω στο ναυτικό, αλλά φαίνεται δεν υπήρχε χώρος για μένα, οπότε έπειτα από ένα μικρό διάστημα ως σεκιούριτι, έγινα αστυνομικός», δηλώνει η Conchita Lopez στο BBC.

Φωτογράφος του βρετανικού δικτύου κατέγραψε τα αντικείμενα που απαραιτήτως πρέπει να κουβαλά κατά τη διάρκεια των περιπολιών. Ανάμεσά τους ένα ζευγάρι χειροπέδες και γκάτζετ για την επικοινωνία με τους συναδέλφους, ενώ ξεχωρίζει κι ένα κοριτσίστικο σημειωματάριο.

MEUUXA4

«Είμαι μέλος μιας αστυνομικής μονάδας που φροντίζει για τα δικαιώματα των μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα», εξηγεί για το ρόλο της στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Στο πλαίσιο της υπηρεσίας της, τις περισσότερες ώρες περιπολεί στους δρόμους της Tapachula όπου «υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και καταφύγια που φιλοξενούν μετανάστες από μέρη όπως το Ελ Σαλβαδόρ και η Ονδούρα. Υπήρχε και ένα μικρό μέρος για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα trafficking, ένα κοινό πρόβλημα στην πόλη, όπου λάμβαναν νομικές συμβουλές και την κατάλληλη υποστήριξη, αλλά πλέον έχει κλείσει. Πραγματικά θα ήθελα πολύ να κάνω κάτι για να τις βοηθήσω…»

MEUUXA6

Παρότι η οικογένειά της ζει στην ίδια πόλη, η Conchita Lopez ήταν υποχρεωμένη να μένει και να κοιμάται στο αστυνομικό τμήμα ακόμη και για τέσσερις εβδομάδες.

MEUUXA3

«Μερικοί μετανάστες φοβούνται την αστυνομία. Το ξέρουμε ότι υπάρχουν κακοί διεφθαρμένοι αστυνομικοί» παραδέχεται η ίδια και συνεχίζει: «Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για τους μετανάστες καθώς έρχονται εδώ για να δραπετεύσουν από τη βία και συχνά αυτό που βιώνουν είναι το ίδιο πράγμα».

Η Conchita από τη μεριά της επιθυμεί να βοηθάει αυτούς τους ανθρώπους. «Θέλω να βρίσκομαι εκεί έξω και να βοηθάω τον κόσμο. Θέλω να βοηθάω και να τα βάζω με τους κακούς», δηλώνει.  MEUUXA5 MEUUXA7 MEUUXA8 MEUUXA9 MEUUXA10 MEUUXA11 MEUUXA12 MEUUXA13 MEUUXA14