Το νέο γραφείο αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη θα εγκαινιάσει σήμερα στην Τρίπολη, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον. Κατά την επίσκεψη της εκεί, κ. Άστον θα συναντηθεί με τις νέες αρχές της χώρας.

«Το άνοιγμα του γραφείου αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τρίπολη δείχνει τη δέσμευση της ΕΕ να διατηρήσει στενές σχέσεις με τον λιβυκό λαό, τόσο κατά την περίοδο της πολιτικής μετάβασης όσο και μακροπρόθεσμα», τονίζεται στη δήλωσή της.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ και με τον νέο πρωθυπουργό Αμπντελ Ραχίμ αλ-Κιμπ, ενώ θα μιλήσει σε φόρουμ για τα δικαιώματα των γυναικών στη Λιβύη.

Η επίσκεψη αυτή έχει στόχο να «υπογραμμίσει τη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες του λιβυκού λαού για την οικοδόμηση της νέας Λιβύης, που θα βασίζεται στο κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η ΕΕ που χορήγησε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους τουλάχιστον 155 εκατομμυρίων ευρώ στη Λιβύη από την έναρξη της κρίσης, έθεσε στη διάθεση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου 30 εκατομμύρια ευρώ για τις άμεσες προτεραιότητες και τις προσπάθειες σταθεροποίησης και άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ για πιο μακροπρόθεσμα προγράμματα.