Η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ ενδέχεται να είναι η δεύτερη συντομότερη στην ιστορία σύμφωνα με έναν ιστορικό και συγγραφέα.

Ο καθηγητής Ronald L Feinman  προέβλεψε ότι ο Τραμπ θα μείνει στο Λευκό Οίκο για ένα διάστημα «μεταξύ των 31 ημέρων που έμεινε ο Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον το 1841 και των 199 ημέρων του Τζέιμς Γκάρφιλντ το 1881» ο οποίος πέθανε 79 μέρες αφότου πυροβολήθηκε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι απίθανο η θητεία του Τραμπ να φτάσει τους 16 μήνες και 5 μέρες του 12ου προέδρου Zachary Taylor ο οποίος πέθανε από μια πάθηση του πεπτικού το 1850.

Ο καθηγητής Ιστορίας σε άρθρο του προσθέτει ότι είναι αναπόφευκτη μια «Προεδρία του Πενς» (σ.σ. αντιπρόεδρος των ΗΠΑ). Σύμφωνα με την εκτίμησή του, ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει μομφή ή θα εξωθηθεί σε παραίτηση σε διάστημα εβδομάδων.

Για την ιστορία κανένας πρόεδρος δεν έχει χάσει το αξίωμά του μετά από μομφή, παρότι κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε στην περίπτωση του Κλίντον. Από την άλλη, ο Νίξον παραιτήθηκε πριν αντιμετωπίσει μομφή για το σκάνδαλο του Γουτεργκέιτ.

«Πολλοί επαγγελματικές της εξωτερικής πολιτικής αποδοκιμάζουν την ανάρμοστη συμπεριφορά του Τραμπ και τη γλώσσα του κάθε φορά που μιλά δημοσίως ή δημοσιεύει ένα σχόλιο στο Twitter, καθώς και την αστάθεια και απερισκεψία του», σημειώνει ο Feinman, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση του Τραμπ να πραγματοποιηθεί σύσκεψη ασφαλείας σε δημόσιο χώρο για την εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας, σαν ένα δείγμα «της αποτυχίας του να δράσει με υπευθυνότητα».

«Το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έπαιξε ένα κρίσιμο ρόλο στην παραίτηση του Φλιν (σ.σ. πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας) είναι ένα σημάδι ότι ο Πενς υποστηρίζει τον εαυτό του», υπογραμμίζει ο Feinman και προσθέτει ότι ο αντιπρόεδρος συχνά εμφανίζεται να δυσανασχετεί από την απρόσεκτη συμπεριφορά του Τραμπ.