Η Disney κόβει τους δεσμούς της με τον καλύτερα αμειβόμενο σταρ του YouTube με αφορμή αντισημιτικά σχόλια και ναζιστικές αναφορές.

Η απόφαση έρχεται μετά από αρκετά βίντεο που ο PewDiePie δημοσίευσε τους τελευταίους μήνες και περιείχαν αντισημιτικές εικόνες.

Ο σταρ του κοινωνικού δικτύου παραδέχτηκε ότι το υλικό που προέβαλλε ήταν προσβλητικό, τόνισε ωστόσο ότι δεν υποστηρίζει «κανενός είδους συμπεριφορές μίσους».

Σύμφωνα με το BBC, o Felix Kjellberg -όπως είναι το πραγματικό του όνομα-, είχε κέρδη 15 εκατ. δολαρίων από το YouTube το 2016. Με την Disney συνδεόταν μέσω των Maker Studios, εταιρείας με ένα δίκτυο από σταρ του YouTube.

«Παρότι ο Felix έχει δημιουργήσει ρεύμα με το να είναι προκλητικός και ασεβής, σε αυτή την περίπτωση το πήγε πολύ μακριά και τα βίντεο που βγήκαν είναι ακατάλληλα», ανέφεραν τα Maker Studios.

Σε ένα από τα βίντεο που έφεραν τις αντιδράσεις, ο Kjellberg πλήρωσε δύο ανθρώπους μέσω site συγκέντρωσης πόρων (crowd-sourcing website) για να κρατήσουν ταμπέλα που έγραφε «Θάνατος σε όλους τους Εβραίους».

Απαντώντας στην κριτική, ο ίδιος ισχυρίστηκε πως προσπαθούσε να δείξει πόσο παράλογος είναι ο μοντέρνος κόσμος και ιδιαίτερα ορισμένες από τις online υπηρεσίες και ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα έλεγαν το οτιδήποτε για 5 δολάρια.

Σε άλλα βίντεο, ο ίδιος προέβαλλε σβάστιγκες  ζωγραφισμένες από θαυμαστή του, έπαιξε τον ύμνο του Ναζιστικού Κόμματος, ενώ πραγματοποίησε κι έναν σύντομο ναζιστικό χαιρετισμό. Ο ίδιος είπε ότι όλα αυτά έγιναν για πλάκα και σαν αστείο.