Η θέση της ‘Αγκυρας για να έχουν, μετά την λύση του Κυπριακού, οι Τούρκοι υπήκοοι στην Κύπρο τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την σύγκληση της νέας διάσκεψης για την Κύπρο, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος , Νίκος Χριστοδουλίδης. Όμως, σημείωσε, έγιναν από τουρκικής πλευράς «κάποιες αναφορές».

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως «δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια προϋπόθεση» και πως αν υπάρξει, τότε την ευθύνη για τη μη συνέχιση του διαλόγου στη Γενεύη θα την έχει η τουρκική πλευρά. «Αλλά σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορούν να υπάρξουν οι όποιες προϋποθέσεις», επεσήμανε.

Για το γεγονός ότι δεν καθορίστηκε ακόμη η ημερομηνία για την διάσκεψη ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως συνεχίζονται οι διεργασίες και πως είναι πολλά τα εμπλεκόμενα μέρη. «Είναι και η ΕΕ, είναι και η Βρετανία. Αυτό που είναι βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τη 13η Μαρτίου γιατί υπάρχουν άλλες συναντήσεις, άλλες υποχρεώσεις από πλευράς και της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας», ανέφερε.

Σε ερώτηση, αν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε».