Τουλάχιστον 130.000 άνθρωποι στη βόρεια Καλιφόρνια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους υπό τον κίνδυνο κατάρρευσης τμήματος του υψηλότερου φράγματος των ΗΠΑ, στο Όροβιλ.

Η βοηθητική εγκατάσταση έκτακτης ανάγκης του φράγματος μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή, προειδοποίησαν αξιωματούχοι κι έτσι οι κάτοικοι περιοχών που κινδύνευαν από τυχόν υπερχείλιση κλήθηκαν να τις εκκενώσουν.

Η στάθμη των υδάτων στο φράγμα ανέβαινε το τελευταίο διάστημα λόγω των έντονων βροχών και του χιονιού, ύστερα από χρόνια ακραίας ξηρασίας στην εν λόγω πολιτεία.

Στην ιστορία μισού αιώνα του φράγματος, αυτή είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζεται μια τέτοια κατάσταση.

Στην προσπάθεια να κατέβει η στάθμη του νερού, οι αρμόδιες αρχές της Καλιφόρνιας απελευθερώνουν έως και 2.830 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο από την κύρια εγκατάσταση του φράγματος και ήδη οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς.

Το ελεγχόμενο άνοιγμα του φράγματος άρχισε την Πέμπτη όταν οι υπεύθυνοι παρατήρησαν πως είχαν αποκοπεί και πέσει μεγάλα κομμάτια τσιμέντου.

Οι κάτοικοι της πόλης Όροβιλ- περίπου 16.000 άνθρωποι- κλήθηκαν να κατευθυνθούν βόρεια ενώ οι κάτοικοι των υπόλοιπων πόλεων που βρίσκονται σε ακτίνα επικίνδυνης απόστασης από το φράγμα ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΟΡΟΒΙΛ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΟΡΟΒΙΛ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΟΡΟΒΙΛ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΟΡΟΒΙΛ

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΟΡΟΒΙΛ