Άνδρες της αστυνομίας και των ένοπλων δυνάμεων του Μεξικού σκότωσαν ένα στέλεχος καρτέλ και ακόμη έντεκα ανθρώπους που φέρονται να ανήκαν στη συμμορία του κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων, στη μία από τις οποίες ενεπλάκη ένα ελικόπτερο των ένοπλων δυνάμεων, ανακοίνωσαν χθες οι τοπικές αρχές.

Ο Χουάν Φρανσίσκο Πατρόν Σάντσες, επικεφαλής ενός βραχίονα του καρτέλ Μπελτράν Λέιβα, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών που ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης στην Πολιτεία Ναγιαρίτ, στις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του μεξικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ένοπλοι άνοιξαν πυρ με όπλα μεγάλου διαμετρήματος εναντίον αστυνομικών που τους εντόπισαν και τους ακολούθησαν στην πόλη Τεπίκ. Άνδρες των ένοπλων δυνάμεων ενεπλάκησαν και κάλεσαν ένα ελικόπτερο να επέμβει.

Ένας αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας διευκρίνισε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ότι επρόκειτο για ένα Μπλακ Χοκ του μεξικανικού ΠΝ.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο δείχνει ένα ελικόπτερο καθώς βάλλει κατά ριπάς κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το έδαφος, μέσα στην πόλη.

Η αεροπορική υποστήριξη επέτρεψε στις δυνάμεις στο έδαφος «να ελέγξουν την επίθεση» που δέχονταν και είχε αποτέλεσμα «τον θάνατο οκτώ υπόπτων», συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού τους, σύμφωνα με το μεξικανικό ΠΝ.

Πολλά όπλα κι ένας εκτοξευτήρας χειροβομβίδων κατασχέθηκαν επί τόπου.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία κατόπιν χρειάστηκε να απωθήσει μια «δεύτερη επίθεση», κοντά στο αεροδρόμιο της Τεπίκ, όπου σκοτώθηκαν άλλοι τέσσερις ύποπτοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών.

Κανένα στέλεχος των δυνάμεων επιβολής της τάξης δεν τραυματίστηκε στις δύο ανταλλαγές πυρών.

Το μεξικανικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι το τοπικό αφεντικό του καρτέλ διεύθυνε την εγκληματική δραστηριότητα της συμμορίας στην Πολιτεία της Ναγιαρίτ και σε ένα τμήμα της γειτονικής Πολιτείας του Χαλίσκο.

Η Ναγιαρίτ συνορεύει με τη Σιναλόα, την Πολιτεία του βορειοδυτικού Μεξικού που θεωρείται φέουδο του «Ελ Τσάπο» και όπου τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένας άνδρας του μεξικανικού Πολεμικού Ναυτικού, σε αλλεπάλληλες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω του ακήρυχτου πολέμου για τη διαδοχή του Χοακίν Γκουσμάν.

Το ισχυρό καρτέλ Σιναλόα στο παρελθόν είχε συμμαχήσει με το καρτέλ των Μπελτράν Λέιβα, αλλά οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο συμμορίες σήμερα είναι εχθρικές.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών το καρτέλ της οικογένειας Μπελτράν Λέιβα απώλεσε μεγάλο μέρος της δύναμής του, μετά τη σύλληψη του αρχηγού του, του Αλφρέδο Μπελτράν Λέιβα, το 2008, τον θάνατο του αδελφού του Αρτούρο σε μια σύγκρουση με στρατιωτικούς το 2009, και τη σύλληψη του τρίτου αδελφού, του Έκτορ, το 2014.