Ποινική δίωξη με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας στο πλαίσιο τρομοκρατικής επιχείρησης ασκήθηκε στον Αμπντάλα Ελ Χαμάχμι, τον Αιγύπτιο που επιτέθηκε σε στρατιώτες στην είσοδο του Μουσείου του Λούβρου την περασμένη εβδομάδα.

Ο 29χρονος Αιγύπτιος νοσηλεύεται καθώς τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά των στρατιωτών. Ενημερώθηκε για την ποινική δίωξη σε βάρος του από έναν δικαστή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που πήγε στο νοσοκομείο για τον σκοπό αυτό.

Άλλος δικαστής θα κληθεί να αποφασίσει αν ο Χαμάχμι θα προφυλακιστεί ή όχι εν αναμονή της δίκης του.

Λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του ο 29χρονος δεν έχει δώσει παρά μόνο μια σύντομη κατάθεση στους ανακριτές. Την Δευτέρα εξήγησε ότι έδρασε αυτοβούλως, «χωρίς να έχει λάβει εντολή» από το Ισλαμικό Κράτος. Στόχος του, όπως είπε, ήταν να επιφέρει ένα συμβολικό πλήγμα στη Γαλλία, καταστρέφοντας έργα τέχνης που φιλοξενούνται στο Λούβρο.

Οι αρχές προσπαθούν να καταλάβουν τη διαδρομή και τα κίνητρα του νεαρού Αιγύπτιου ο οποίος εργαζόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Χαμάχμι μπήκε νόμιμα στη Γαλλία στις 26 Ιανουαρίου, με τουριστική βίζα, προερχόμενος από το Ντουμπάι. Είχε νοικιάσει ένα διαμέρισμα για μία εβδομάδα αλλά προκαλεί ερωτηματικά ότι το είχε κλείσει από τον Ιούνιο ενώ υπέβαλε αίτημα για έκδοση τουριστικής βίζας στα τέλη Οκτωβρίου. Στο Παρίσι, νοίκιασε και ένα αυτοκίνητο που όμως δεν το κυκλοφόρησε καθόλου.

Από τα βίντεο του κυκλώματος παρακολούθησης του μουσείου διαπιστώθηκε ότι ο Χαμάμχι είχε επισκεφθεί το Λούβρο το πρωί της 29ης Ιανουαρίου, δηλαδή πέντε ημέρες πριν από την αποτυχημένη επίθεσή του, και παρακολούθησε μια ξενάγηση στους χώρους του.

Μέχρι σήμερα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση ενώ δεν έχει βρεθεί και κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο Χαμάχμι είχε ορκιστεί πίστη σε κάποια εξτρεμιστική ομάδα. Μόνο ένα από τα μηνύματα που είχε στείλει στο Twitter ο 29χρονος διαπιστώθηκε ότι επαναλάμβανε ένα απόσπασμα από ομιλία του Άμπου Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, του πρώην εκπροσώπου του Ισλαμικού Κράτους ο οποίος σκοτώθηκε στη Συρία.