Σημαντική, χαρακτήρισε την επίσκεψη στην Τουρκία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, και προσθέτοντας ότι «εντάσσεται στο πλαίσιο της επιθυμίας του να έχει πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα από τις επαφές του γ.γ. του ΟΗΕ, να προκύψουν αποτελέσματα, τα οποία, πρόσθεσε, «θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τη συνέχιση της διαδικασίας».

Επίσης, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών κατά την συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, παρά το γεγονός ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης το έθεσε επιτακτικά.

Σε σχέση με το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «υπάρχουν διαβεβαιώσεις από Τούρκους αξιωματούχους, όπως προκύπτουν από τις επαφές του Έσπεν Άιντε, ότι δεν επηρεάζει τις εξελίξεις στο Κυπριακό». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η σοβαρότητα με την οποία απαιτείται να προσεγγίζουμε τις συνομιλίες, δεν μας επιτρέπει να στηριζόμαστε σε εκτιμήσεις, προσθέτοντας ότι μας ενδιαφέρουν τα πραγματικά δεδομένα».