Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM), ο ΟΗΕ μπόρεσε να ξεκινήσει και πάλι να παραδίδει τρόφιμα με ρίψεις από αέρος στους κατοίκους της πόλης Ντέιρ αλ Ζορ στην ανατολική Συρία, οι οποίες είχαν ανασταλεί εξαιτίας των συγκρούσεων

Οι παραδόσεις ξεκίνησαν και πάλι στις 29 Ιανουαρίου, αφού είχαν ανασταλεί επί δύο εβδομάδες εξαιτίας «της κατάστασης ασφαλείας» στην πόλη, επεσήμανε η Μπετίνα Λίσερ εκπρόσωπος του PAM σε ανακοίνωση που δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης από τη Γενεύη.

Το PAM διευκρίνισε ότι ξεκίνησε και πάλι τις παραδόσεις τροφίμων στη Ντέιρ αλ Ζορ, αφού βρήκε «μια νέα περιοχή για ρίψεις, πιο ασφαλή».

Οι επιχειρήσεις ρίψης τροφίμων του ΟΗΕ στην Ντέιρ αλ Ζορ, που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2016, ανεστάλησαν στις 15 Ιανουαρίου μετά την επίθεση των τζιχαντιστών στην πόλη και την κατάληψη από αυτούς της ζώνης ρίψεων.

Οι περίπου 93.000 κάτοικοι της Ντέιρ αλ Ζορ, που πολιορκούνται από τις αρχές του 2015 από το Ισλαμικό Κράτος, έχουν καταφέρει να επιβιώσουν σε μια μικρή περιοχή της πόλης που εξακολουθεί να ελέγχεται από το συριακό καθεστώς κυρίως χάρη στις ρίψεις τροφίμων του ΟΗΕ, τη Συρία και τη Ρωσία.

Από τον Απρίλιο του 2016 το PAM έχει πραγματοποιήσει 179 ρίψεις τροφίμων στην Ντέιρ αλ Ζορ, μεταφέροντας συνολικά περισσότερους από 3.340 τόνους τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο μεταξύ η επόμενη φάση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ εκστρατείας κατά του ΙΚ στη Συρία έχει στόχο να περικυκλώσει εντελώς το προπύργιο τους, τη Ράκα, αποκλείοντάς την από τις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές στην Ντέιρ αλ Ζορ, δήλωσε μια πηγή από τις κουρδικές πολιτοφυλακές.

Η επιχείρηση της συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, στην οποία συμμετέχει η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, ξεκίνησε τον Νοέμβριο με στόχο να περικυκλωθεί σταδιακά η Ράκα, η ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ στη Συρία.

Αν η Ράκα αποκοπεί από τα άλλα προπύργια του ΙΚ στην επαρχία της Ντέιρ αλ Ζορ, αυτό θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στους τζιχαντιστές. Την εκστρατεία υποστηρίζει ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός εναντίον των τζιχαντιστών.

«Η επόμενη φάση της εκστρατείας έχει στόχο να απομονώσει εντελώς τη Ράκα», δήλωσε η πηγή αυτή. «Προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει να φτάσουμε στον δρόμο που ενώνει τη Ράκα με τη Ντέιρ αλ Ζορ», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι «η αποστολή θα είναι δύσκολη».