Χάος προκάλεσε το διάταγμα του Τραμπ στο σύστημα ελέγχου της μετανάστευσης, με ανθρώπους που έχουν άδεια παραμονής στις ΗΠΑ να συλλαμβάνονται ή να διώχνονται από αεροδρόμια. Η απόφαση του Ρεπουμπλικάνου επικρίθηκε από συμμάχους των ΗΠΑ στη Δύση, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Το Σάββατο, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε πως οι κάτοχοι πράσινης κάρτας, ενός εγγράφου που τους καθιστά νόμιμους κατοίκους των ΗΠΑ, θα πρέπει να υποβληθούν σε επιπρόσθετους ελέγχους πριν να μπορούν να επιστρέφουν στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα χθες, μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας δήλωσε ότι το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ στους πολίτες επτά κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών κρατών αφορά και τους κατόχους πράσινης κάρτας.

«Θα απαγορεύεται (σ.σ. η είσοδος και) στους κατόχους πράσινης κάρτας», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Τζίλιαν Κρίστενσεν, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Ένα στέλεχος της αμερικανικής προεδρίας ωστόσο αργότερα αποσαφήνισε πως οι κάτοχοι πράσινης κάρτας εκτός ΗΠΑ που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα αυτή θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο και να υποβληθούν σε επιπρόσθετο έλεγχο. «Θα σας επιτρέπεται να εισέρχεστε ξανά στις ΗΠΑ έπειτα από έναν τυπικό επανέλεγχο», δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), το οποίο εστάλη σε αερομεταφορείς σε όλο τον κόσμο χθες Σάββατο, αναφέρεται ότι η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ισχύει και για τα πληρώματα των αεροπορικών εταιρειών, αναφέρει

Το μήνυμα αυτό, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, επισημαίνει ότι το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχθές Παρασκευή κατέλαβε εξαπίνης τις εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων των ΗΠΑ ενημέρωσε την IATA για τους νέους κανόνες το απόγευμα του Σαββάτου, προστίθεται στο μήνυμα και διευκρινίζεται πως όλα τα μέλη πληρωμάτων που έχουν διαβατήρια χωρών όπως το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πιλότων και αεροσυνοδών, απαγορεύεται να εισέλθουν στην αμερικανική επικράτεια.

Δικαστικό «φρένο»

Στο μεταξύ, μια ομοσπονδιακή δικαστίνα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φθάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) εκτιμά ότι η εντολή επηρεάζει 100 ως 200 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί σε αεροδρόμια των ΗΠΑ ή ταξιδεύουν, αν και νομικοί σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση σε επιβεβαιώσουν τον αριθμό.

Η δικαστίνα Αν Ντόνελι, πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, έλαβε την απόφαση σε μια συνεδρίαση σχετικά με το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ.

Πυρά κατά της Μέι που «δεν συμφωνεί» με το διάταγμα

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε χθες Σάββατο ότι «δεν συμφωνεί» με την επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση και την αναστολή του προγράμματος υποδοχής προσφύγων που προώθησε με διάταγμα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση αλλά και από το εσωτερικό του κόμματός της διότι δεν καταδίκασε τις κινήσεις του αυτές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία, η Μέι ερωτήθηκε τρεις φορές για το διάταγμα του Τραμπ. Απάντησε ότι η Ουάσινγκτον έχει την ευθύνη για τη χάραξη της πολιτικής της όσον αφορά τους πρόσφυγες.

Αλλά αργότερα, μετά την επιστροφή της στο Λονδίνο, η εκπρόσωπός της ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ ότι «η πολιτική για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ είναι ζήτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ακριβώς όπως η πολιτική για τη μετανάστευση σε αυτή τη χώρα οφείλει να χαράσσεται από την κυβέρνησή μας. Αλλά δεν συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση και δεν θα την υιοθετήσουμε. Μελετάμε αυτό το διάταγμα για να εξακριβώσουμε τι σημαίνει και ποιες είναι οι νομικές συνέπειές του, και ειδικότερα ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους υπηκόους του ΗΒ». Πρόσθεσε ότι εάν το διάταγμα επηρεάσει Βρετανούς «θα παρέμβουμε στην αμερικανική κυβέρνηση».

Η Μέι, η πρώτη ηγέτις κράτους που συναντήθηκε με τον Τραμπ μετά την ορκωμοσία του την περασμένη εβδομάδα, επαινέθηκε αρχικά στη Βρετανία διότι αναζωογόνησε την «ειδική σχέση» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Αλλά η αντίδρασή της στο επίμαχο διάταγμα ενώ βρισκόταν στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πυροδότησε έντονες αντιδράσεις εντός του κόμματός της, με βουλευτίνες να καλούν να μην τον υποδεχθεί κανένας στη Βουλή των Κοινοτήτων όταν επισκεφθεί επίσημα το Λονδίνο αργότερα εντός του έτους ή να επισημαίνουν πως η Μέι θα όφειλε να πει στον Τραμπ ότι «κάνει λάθος».

Ένας βουλευτής των Συντηρητικών, ο Ναντίμ Ζαχάουι, βρετανός υπήκοος με καταγωγή από το Ιράκ, τόνισε πως πλέον δεν θα του επιτρέπεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. «Είναι μια λυπηρή ημέρα όταν νοιώθεις πολίτης δεύτερης κατηγορίας», έγραψε στο Twitter. «Είναι μια λυπηρή ημέρα για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών, έκρινε πως η Μέι όφειλε να υψώσει το ανάστημά της στον Τραμπ και χαρακτήρισε «λυπηρό για τη χώρα μας ότι επέλεξε να μην το πράξει». Ενώ η βουλευτίνα των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ έκρινε ότι η άρνηση της Μέι να καταδικάσει το διάταγμα του Τραμπ εναντίον των μουσουλμάνων είναι «ντροπή» για τη Βρετανία.