Η οργάνωση αλ Σεμπάμπ υποστήριξε ότι οι μαχητές της σκότωσαν δεκάδες άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Κένυας σε επίθεση που εξαπέλυσαν σε μια απομακρυσμένη στρατιωτική βάση της Σομαλίας χθες, ενώ το γενικό επιτελείο στην Κένυα ανακοίνωσε από την δική του πλευρά ότι έχασαν τη ζωή τους εννέα στρατιώτες και 70 ισλαμιστές αντάρτες.

Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Πολ Εντζουνγκούνα, εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων της Κένυας, μαχητές της αλ Σεμπάμπ επιτέθηκαν σε μια βάση στη νότια πόλη Κουλμπίγιου, κοντά στα σύνορα της Σομαλίας με την Κένυα, αλλά απωθήθηκαν.

Εκπρόσωπος της αλ Σεμπάμπ, η οποία εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης, της AMISOM, υποστήριξε ότι οι αντάρτες σκότωσαν τουλάχιστον 66 Κενυάτες στην επίθεση στη βάση. Η οργάνωση ανέφερε ότι υπέστη απώλειες, χωρίς όμως να δώσει αριθμό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο αντισυνταγματάρχης ανέφερε ότι η επίθεση έγινε τα ξημερώματα χθες, όταν οι αντάρτες χρησιμοποίησαν ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά για να ανατινάξουν την πόλη και να εισβάλουν στη βάση.

Η Σεμπάμπ έκανε μια παρόμοια περιγραφή για τον τρόπο που άρχισε η επίθεση, αλλά η εκδοχή της διαφέρει σε όλα τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με τον Σέιχ Αμπντιάσις Αμπού Μούσαμπ, εκπρόσωπο της οργάνωσης, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αρχικά έγιναν δύο επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι που οδηγούσαν αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά και κατόπιν οι αντάρτες κατέλαβαν το στρατόπεδο. «Καταδιώκουμε τους κενυάτες στρατιώτες που το έσκασαν σε μια δασική περιοχή», υποστήριξε ο ίδιος.

Η οργάνωση πολεμά επί χρόνια για να επιβάλει τη δική της, εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή της σαρίας –του ισλαμικού νόμου– στη Σομαλία. Κυβερνούσε ως πριν από μερικά χρόνια σχεδόν σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους της πρωτεύουσας, του Μογκαντίσου. Οι μαχητές της εκδιώχθηκαν από την πρωτεύουσα και άλλα αστικά κέντρα σε επιχειρήσεις της AMISOM το 2011.

Τον Ιανουάριο του 2016, η αλ Σεμπάμπ είχε υποστηρίξει πως σκότωσε πάνω από 100 κενυάτες στρατιωτικούς σε ένα στρατόπεδο κοντά στα σύνορα. Ο κενυατικός στρατός δεν είχε δώσει λεπτομερή στοιχεία για τις απώλειές του σε εκείνη την επίθεση, όμως κενυατικά ΜΜΕ είχαν αφήσει να εννοηθεί πως ο απολογισμός αυτός ίσως να ήταν ακριβής.

Κατά τον εκπρόσωπο των κενυατικών δυνάμεων, 15 τραυματίες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Ναϊρόμπι για να τους προσφερθούν ιατρικές φροντίδες, ενώ ο στρατός καταδιώκει τους αντάρτες.