Μετά την απόφαση του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον εκλογικό νόμο, η οποία καταργεί τον δεύτερο γύρο αλλά δεν καθιστά αναγκαία την έγκριση νέου εκλογικού νόμου, οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων της χώρας αναφέρθηκαν στις εξελίξεις και στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πάμε σύντομα στις κάλπες. Δεν είναι θέμα χρόνου, χρειάζεται καλή πολιτική διάθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στην βουλή, Στέφανο Ροζάτο. «Ο βασικός κορμός του εκλογικού νόμου μας δεν έχει απορριφθεί», πρόσθεσε ο Ροζάτο.

«Πάμε άμεσα σε εκλογές, το 40% είναι ο στόχος μας και δεν εννοούμε να κάνουμε εκπτώσεις και χάρες σε κανέναν», τόνισε μέσω διαδικτύου ο Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, για τον οποίο «από το Συνταγματικό Δικαστήριο βγήκε λευκός καπνός». Το στέλεχος του Κινήματος Πέντε Αστέρων Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα πρόσθεσε στο Twitter: «ο εκλογικός αυτός νόμος που σύμφωνα με τον Ματέο Ρέντσι έπρεπε να τον υιοθετήσει η μισή Ευρώπη, κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό αντισυνταγματικός. Ντροπή σας, αποσυρθείτε».

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο όρισε ότι η απόφασή του μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες, πρέπει να δοθεί και πάλι ο λόγος στους Ιταλούς», έκρινε ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, μέσω Διαδικτύου.

Η Λορεντάνα Ντε Πέτρις, από την Ιταλική Αριστερά, ζήτησε «την υιοθέτηση νέου εκλογικού νόμου με γνώμονα την απλή αναλογική, ώστε να επιτευχθεί πραγματική εκπροσώπηση του λαού». Ο Μαουρίτσιο Γκασπάρι, από τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπογράμμισε πως «μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αυτό που χρειάζεται είναι η έγκριση νέου εκλογικού νόμου για την βουλή, ο οποίος να εναρμονίζεται με το σύστημα που ισχύει για την εκλογή των γερουσιαστών».