Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανεξετάζει τη βοήθεια ύψους 220 εκατομμυρίων δολαρίων που χορήγησε στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πριν αποχωρήσει από το υπουργείο ο Κέρι έδωσε μια «οδηγία» στην υπηρεσία διεθνούς ανάπτυξης USAID να εκταμιεύσει το ποσό των 220,3 εκατομμυρίων δολαρίων για προγράμματα ανοικοδόμησης στη Γάζα, εξήγησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

Ο Τόνερ ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου και επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα και παραμένει προσωρινά στη θέση του, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετάβασης και να αναλάβει καθήκοντα ο Ρεξ Τίλερσον, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας ExxonMobil, που επελέγη από τον Τραμπ ως νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος, το υπουργείο επανεξετάζει τώρα «αυτή τη δαπάνη που εγκρίθηκε την τελευταία στιγμή από την προηγούμενη κυβέρνηση και θα προβεί στις κατάλληλες προσαρμογές για να διασφαλίσει ότι ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ-Πενς».

Οι ΗΠΑ είναι ιστορικά ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, όμως ταυτόχρονα παρέχει οικονομική στήριξη και στα παλαιστινιακά εδάφη. Τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τελ-Αβίβ επικρατούσε ένταση και ο Κέρι είχε κατηγορήσει την ισραηλινή δεξιά και τους εποίκους ότι σαμποτάρουν τη λύση των δύο κρατών. Αντιθέτως ο Τραμπ, κατά την προεκλογική του εκστρατεία εμφανίστηκε πιο κοντά στις θέσεις του Ισραήλ και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα την επανέναρξη της κατασκευής κατοικιών για εποίκους στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ αρνήθηκε την Τρίτη να σχολιάσει την ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών που αφορούσε την οικοδόμηση 2.500 κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η κυβέρνηση Ομπάμα καταδίκαζε συστηματικά τον εποικισμό που θεωρούσε όχι μόνο ότι είναι παράνομος αλλά και ότι συνιστά ένα σημαντικό εμπόδιο για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.