Ο Μάρτιν Σουλτς είναι ένας «εξαιρετικά ενδιαφέρων υποψήφιος» καγκελάριος και από δημοσκοπικής απόψεως η απόφαση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας να τον χρίσει υποψήφιο καγκελάριο είναι ορθή, δήλωσε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνo Deutschlandfunk (DLF) ο διευθυντής του δημοσκοπικού Ινστιτούτου dimap Ρίχαρντ Χίλμερ.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν υποστηρίζει τον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών -Σοσιαλδημοκρατών και δεν υπήρξε μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών (CDU)-Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Έτσι μπορεί να επιτεθεί στην νυν καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στο ερώτημα του DLF ποιον θα ψήφιζαν οι Γερμανοί σε περίπτωση απευθείας εκλογής του καγκελαρίου, ο κ. Χίλμερ απάντησε ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα αντιμετώπιζε την Άνγκελα Μέρκελ ως ίσος προς ίσην. Ο Σουλτς έχει επιρροή σε ομάδες οι οποίες είναι σημαντικές για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, όπως λ.χ. σε απογοητευμένους σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι ψήφισαν τους χριστιανοδημοκράτες, πρόσθεσε.

Κατά τον Γερμανό δημοσκόπο ο Μάρτιν Σουλτς έχει δύο πλεονεκτήματα: δεν είναι δεσμευμένος να πειθαρχεί σε αποφάσεις του κυβερνώντος συνασπισμού και επομένως μπορεί να δρα εκ των έξω, κάτι το οποίο δύσκολα μπορούσε να κάνει ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ το 2009 όταν ήταν υποψήφιος καγκελάριος απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ. Μπορεί επομένως να αποτελέσει την προσωποποίηση της ανανέωσης του κόμματός του.

Ο διευθυντής της Dimap παρέπεμψε επίσης στην εμπειρία την οποία διαθέτει ο κ. Σουλτς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί έπρεπε να σφυρηλατεί μεγάλους συνασπισμούς και απέδειξε ότι μπορεί να συνεργαστεί επίσης με του πράσινους και τους αριστερούς.

Επίσης σύμφωνα με το πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο (ARD) ο αντίπαλος της κ. Μέρκελ εκτός του ότι μιλά αγγλικά και γαλλικά είναι διασυνδεδεμένος με όλη την Ευρώπη έστω και αν με τις θέσεις του ενίοτε πολώνει. Είναι πάντως βαθιά Ευρωπαίος και έχει μάλιστα κηρύξει των πόλεμο στους λαϊκιστές και αντευρωπαϊστές: «Θα συνεχίσω να εργάζομαι για την ιδέα της Ευρώπης. Κύρια κινητήρια δύναμη θα είναι το να διατηρήσουμε αυτήν την σημαντικότατη πολιτισμική επιτυχία, η οποία συνοψίζεται στο ότι οι λαοί της δεν θα αλληλοσφαγιάζονται, αλλά θα συναποφασίζουν σε κοινά όργανα», έχει δηλώσει έχοντας στραμμένο το βλέμμα του προς τις εκλογές στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Γερμανία.

Το ARD υπενθυμίζει μάλιστα ότι τον φιλοευρωπαϊσμό του έχουν επαινέσει και πολιτικοί του αντίπαλοι όπως ο Χριστιινοκοινωνιστής (CSU) ευρωβουλευτής και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ: «Θέλω να τονίσω ότι ο Μάρτιν Σουλτς είναι και για μας ένας σθεναρός και αποφασιστικός Ευρωπαίος», ενώ ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ έχει πει: «Έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιο πολιτικό και διακριτό» στους πολίτες.