Το σύνηθες είναι η δημοτικότητα ενός ηγέτη να φθίνει σταδιακά μετά την εκλογή του στο αξίωμα. Το αντίθετο, δηλαδή ένας πρωθυπουργός ή πρόεδρος να γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι σπάνιο αλλά όχι αδύνατον: το απέδειξε ο Ισλανδός Γκούντνι Γιοχάνεσον που, έξι μήνες μετά την ανάδειξή του στην προεδρία, συγκεντρώνει ποσοστό 81,4% θετικών απόψεων μεταξύ των συμπατριωτών του.

Από τους 954 Ισλανδούς που ρωτήθηκαν στις 10 Ιανουαρίου, το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων MMR διαπίστωσε ότι μόλις το 3,8% ήταν δυσαρεστημένο με τον πρόεδρο Γιοχάνεσον.

Ο 48χρονος Γιοχάνεσον, ένας καθηγητής ιστορίας και πολιτικών επιστημών, εξελέγη τον Ιούνιο συγκεντρώνοντας ποσοστό μόλις 39%. Δεν είχε δεσμούς με πολιτικά κόμματα και υποσχόταν να «εκσυγχρονίσει» τον μάλλον εθιμοτυπικό ρόλο του προέδρου. Σταδιακά όμως η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε στα ύψη, χάρη στην ευθύτητά του και τον σεμνό τρόπο ζωής του. Εξακολουθεί να μένει στο διαμέρισμά του και χρησιμοποιεί την πολυτελή προεδρική κατοικία μόνο ως χώρο εργασίας.

Ο Γιοχάνεσον ανέλαβε τα καθήκοντά του έχοντας να αντιμετωπίσει μια σπαζοκεφαλιά: τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου στις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία, ούτε η δεξιά, ούτε η αριστερά, ούτε το κέντρο. Μετά από δίμηνες διαπραγματεύσεις, που κατέληξαν στον σχηματισμό μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, κερδισμένος βγήκε ο πρόεδρος, με την ψυχραιμία που επέδειξε και με τη συνεχή ενθάρρυνσή του προς τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.

Σε μια άλλη δημοσκόπηση, στα μέσα Δεκεμβρίου, που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού Stod 2 και της εφημερίδας Frettabladid, η δημοτικότητα του Γιοχάνεσον έσπασε τα κοντέρ: το 97% όσων ρωτήθηκαν δήλωσαν ικανοποιημένοι με τις ενέργειές του.