Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεσθεί το άρθρο 50 για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου. Οκτώ δικαστές ψήφισαν υπέρ και τρεις κατά, σύμφωνα με το BBC.

Η ήττα της Μέι σημαίνει ότι θα πρέπει να φέρει το θέμα στη Bουλή, η οποία και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Η έγκρισης του Brexit από τους βουλευτές θα μπορούσε να σημάνει καθυστερήσεις στη διαδικασία της εξόδου.

«Εάν ενεργούσε διαφορετικά, αυτό θα συνιστούσε παραβίαση των συνταγματικών αρχών», δήλωσε ο δικαστής Ντέιβιντ Νιούμπεργκερ διευκρινίζοντας ότι οι οκτώ από τους ένδεκα δικαστές ψήφισαν υπέρ της ανάγκης έγκρισης εκ μέρους του Κοινοβουλίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η Τερέζα Μέι μπορεί να επικαλεσθεί τις εκτελεστικές της εξουσίες που είναι γνωστές «βασιλικές προνομίες» για να επικαλεσθεί το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και να σημάνει την έναρξη της διετούς διαδικασίας διαζυγίου.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα ότι τα κοινοβούλια της Βόρειας Ιρλανδίας, τη Σκωτίας και της Ουαλίας θα πρέπει επίσης να δώσουν την έγκρισή τους πριν από την επίκληση του άρθρου 50.

«Το δημοψήφισμα είναι μεγάλης πολιτικής σημασίας, αλλά η Κοινοβουλευτική Πράξη που το επικύρωσε δεν έλεγε ποιο θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε ο πρόεδρος Νιούμπεργκερ.

«Κατά συνέπεια οποιαδήποτε μεταβολή στον κυρωτικό του δημοψηφίσματος νόμο πρέπει να γίνει με τον μοναδικό τρόπο που προβλέπει το Σύνταγμα, μέσω μίας Κοινοβουλευτικής Πράξης».