Την επιθυμία για εντυπωσιακές στρατιωτικές παρελάσεις και επιδείξεις φέρεται να είχε εκφράσει η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ που ασχολείται με τη μεταβίβαση των προεδρικών εξουσιών.

Σύμφωνα με αναφορές στον αμερικανικό Τύπο, η ομάδα του Τραμπ ήθελε ο στρατός να έχει κυρίαρχο ρόλο στις σημερινές εκδηλώσεις μετά την τελετή ορκωμοσίας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

«Σκεφτόντουσαν -όπως είχαν το δικαίωμα- παρέλαση σε στυλ Κόκκινης Πλατείας και Βόρειας Κορέας», δήλωσε στην Huffington Post πηγή που εμπλέκεται με τις προετοιμασίες, με το site να προσθέτει ότι ο νέος πρόεδρος επιθυμούσε μια μάλλον ασυνήθιστη επίδειξη βαρέως στρατιωτικού οπλισμού.

«Ο στρατός μπορεί να πετάει πάνω από τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, λόγω παρέλασης. Εννοώ, θα δείξουμε τον στρατό μας», είχε δηλώσει ο Τραμπ. Σύμφωνα μάλιστα με μέλος της ομάδας που ασχολούνταν με τη σημερινή διοργάνωση, υπήρχε η σκέψη να βγουν στους δρόμους τανκς και εκτοξευτές πυραύλων!

Οι ένοπλες δυνάμεις δίνουν συνήθως το παρών στις τελετές ορκωμοσίας για να βοηθήσουν στο συντονισμό, να παρέχουν τη μουσική και να συμμετέχουν στη ρίψη άσφαιρων πυρών.

Αν και τελικά η τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ δεν θα περιλαμβάνει τανκ, θα πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδείξεις με 20 αεροπλάνα. Ο λόγος που οι σχετικές ιδέες απερρίφθησαν ήταν εν μέρει η εντύπωση που μια τέτοια παρέλαση θα δημιουργούσε αλλά και το γεγονός ότι τα στρατιωτικά οχήματα με το βάρος τους θα προκαλούσαν ζημιές στους δρόμους.