Δώδεκα εκπαιδευτικοί και δύο μέλη του προσωπικού ενός θρησκευτικού σχολείου της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, απήχθησαν από μαχητές που πιστεύεται ότι ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι 12 καθηγητές και οι άλλοι 2 εργαζόμενοι στο εκπαιδευτικό ίδρυμα απήχθησαν χθες από μια ομάδα μαχητών που πιστεύεται ότι ανήκει στο ΙΚ, η οποία εισέβαλε στο σχολείο αυτό στην περιοχή Χάσκα Μίνα κατά τη διάρκεια εξετάσεων που γίνονταν εκεί, ανακοίνωσε από την Τζαλαλαμπάντ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ, η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την εκπαίδευση.

«Μας λύπησε η είδηση αυτή και ζητήσαμε από τις υπηρεσίες ασφαλείας, τους επικεφαλής των φυλών και εξέχουσες φυσιογνωμίες στην περιοχή να μας βοηθήσουν να ελευθερώσουμε τους καθηγητές μας», αναφέρει η υπηρεσία αυτή σε ανακοίνωσή της.

Προς το παρόν δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή αν οι μαχητές αυτοί ανήκαν στο ΙΚ, ενώ επίσης καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή αυτή.

Οι απαγωγές για την καταβολή λύτρων, αλλά και για πολιτικά οφέλη αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα στο Αφγανιστάν. Μολονότι και ξένοι έχουν πέσει κατά καιρούς θύμα, οι περισσότεροι που απαγάγονται είναι Αφγανοί.