Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, απαντώντας στη συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η καλύτερη απάντηση που μπορούν να δώσουν οι Ευρωπαίοι στις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Brexit είναι να δείξουν την «ενότητά» τους.

«Η καλύτερη απάντηση στη συνέντευξη του αμερικανού προέδρου είναι η ενότητα των Ευρωπαίων, είναι να συστήσουν κοινό μέτωπο», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, απαντώντας στις δηλώσεις Τραμπ στη Bild και στους Times ότι η Βρετανία «είχε δίκιο» στην απόφασή της να βγει από την Ένωση.

«Οι δηλώσεις του κ. Τραμπ υπενθυμίζουν τους λόγους για τους οποίους περιμένω με ανυπομονησία ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που θα διαδεχθεί τον Τζον Κέρι, να αναλάβει γρήγορα τα καθήκοντά του για να τον συναντήσω, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε όλα τα σημαντικά θέματα», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία, το ουκρανικό ζήτημα ή τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η διαχείριση των παγκόσμιων υποθέσεων απαιτεί «όλο και περισσότερη ρύθμιση», «διαβούλευση» και «πολυμερή συνεργασία» κι «όχι την επιστροφή στον εθνικισμό και στην αντίληψη ο καθένας για τον εαυτό του», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.