«Πόλεμο» με τους δημοσιογράφους φαίνεται πως έχει ξεκινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς σύμφωνα με το περιοδικό Esquire, σχεδιάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της αίθουσας ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου σε άλλη τοποθεσία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί, ο χώρος όπου αναμένεται να μεταφερθούν οι εκπρόσωποι του Τύπου, όμως ο άνθρωπος που έχει επιλεγεί για την θέση του προσωπάρχη, ρίχνει λάδι στη φωτιά με τις δηλώσεις του, αφού αναφέρει ως πιθανό μέρος ένα χώρο που βρίσκεται εκτός του Λευκού Οίκου.

Πρόκειται για το κτίριο του Old Executive Office Building, που είναι τμήμα του οικοδομικού συμπλέγματος του Λευκού Οίκο και βρίσκεται ακριβώς δίπλα από αυτόν.

Στόχος φαίνεται πως είναι να υπάρχει ένας μεγαλύτερος χώρος, από την αίθουσα που βρίσκεται μέσα στον Λευκό Οίκο, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι δημοσιογράφοι.

Ο Τζεφ Μέισον, ανταποκριτής του Reuters στο Λευκό Οίκο και πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, δήλωσε σε ανακοίνωση του ότι συναντήθηκε με τον Σον Σπάισερ που έχει επιλεγεί για τη θέση του υπεύθυνου Τύπου του Λευκού Οίκου από τον εκλεγμένο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μέισον τόνισε ότι η ένωση έκανε ξεκάθαρη τη θέση της και θεωρεί «ως απαράδεκτη την προσπάθεια της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να μετακινήσει τους δημοσιογράφους από το συγκεκριμένο χώρο που έχουν εντός του Λευκού Οίκου», καθώς η μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου εξετάζει το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου χώρου ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η πρόσβαση σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους που βρίσκονται στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου και του υπεύθυνου Τύπου, είναι αποφασιστικής σημασίας τόσο για τη διαφάνεια, όσο και για την ικανότητα των δημοσιογράφων να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μέισον.

Σύμφωνα με τον Μέισον ο Σπάισερ «εξέφρασε την ανησυχία του, για τη συμμόρφωση των δημοσιογράφων ως προς ένα υψηλό επίπεδο κανόνων ευγένειας και ευπρέπειας στη διάρκεια των ενημερώσεων και των συνεντεύξεων Τύπου».

«Ξεκαθάρισα ότι η ένωσή μας θα αντιδρά πάντα, στην περίπτωση που κάποιος δημοσιογράφος εκδιωχθεί από κάποια ενημέρωση ή συνέντευξη Τύπου», τόνισε ο Μέισον.

Η Ένωση Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την αντίθεσή της έναντι «κάθε κίνησης που θα μπορούσε να προφυλάξει τον πρόεδρο και τους συμβούλους του, από τον έλεγχο που ασκεί μια εντός του Λευκού Οίκου, συγκέντρωση των δημοσιογράφων». Παράλληλα, οι ανταποκριτές του Λευκού Οίκου, δήλωσαν ότι θα δώσουν μάχη προκειμένου να διατηρήσουν το γραφείο ενημέρωσης εντός του Λευκού Οίκου, αλλά και να κρατήσουν ανοιχτή, την πρόσβασή τους σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της νέας κυβέρνησης.

Η αίθουσα ενημέρωσης που χρησιμοποιείται σήμερα, διαθέτει 49 θέσεις δημοσιογράφων, ενώ το περιοδικό «Esquire» ανέφερε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να μεταφέρει τους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, από την αίθουσα του Τύπου, στο Κέντρο Διασκέψεων του Λευκού Οίκου ή στο κτίριο (Old Executive Office Building) που βρίσκεται δίπλα.

Από την πλευρά του, ο Ράινς Πρίμπους, που έχει επιλεγεί για τη θέση του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, δήλωσε: «Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι του Τύπου ανησυχούν έντονα σχετικά με το θέμα αυτό. Το καταλαβαίνω», δήλωσε τονίζοντας ότι αυτό που συζητήθηκε είναι αν οι συνεντεύξεις Τύπου θα πρέπει να δίνονται στην αίθουσα που δίνονται σήμερα ή σε κάποιο άλλο χώρο. Τα μέλη της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ, θεωρούν τη σημερινή αίθουσα Τύπου στο Λευκό Οίκο, ως «εξαιρετικά περιορισμένη, από την άποψη του διαθέσιμου χώρου.

Το Κέντρο Διασκέψεων του Λευκού Οίκου χρησιμοποιήθηκε προσωρινά ως αίθουσα Τύπου στη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Η σημερινή αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου κατασκευάστηκε το 1970 από τον Ρίτσαρντ Νίξον, έχοντας ως βάση μία παλιά πισίνα, η οποία είχε εγκατασταθεί από τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ. Την πισίνα αυτή χρησιμοποιούσε ο Τζον Κένεντι, ενώ έμεινε ανεκμετάλλευτη από τους επόμενους προέδρους των ΗΠΑ.

Σε λειτουργικό επίπεδο, πέρα από την αμφιθεατρική διαρρύθμιση των θέσεων, η σημερινή αίθουσα ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο διαθέτει κατάλληλες υποδομές για τη διευκόλυνση των δημοσιογράφων που εργάζονται στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες, αλλά και τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης. Χρησιμοποιείται κυρίως για τις ημερήσιες ενημερώσεις προς τους ανθρώπους των ΜΜΕ που κάνει ο υπεύθυνος Τύπου του Λευκού Οίκου.