Μπροστά σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς βρίσκεται η Νότια Κορέα με ραγδαίες εξελίξεις να σημειώνονται καθημερινά.

Η αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου ξεκίνησε το Νοέμβριο όταν Νοτιοκορεάτες εισαγγελείς απήγγειλαν επίσημα κατηγορίες σε βάρος μιας φίλης της προέδρου της Νότιας Κορέας Παρκ Γκουν-χίε και ενός πρώην ανώτερου συνεργάτη της.

Η 60χρονη Τσόι Σουν-σιλ, παλιά φίλη της Παρκ και κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου διαφθοράς, η οποία συνελήφθη στις αρχές Νοεμβρίου, και ένας πρώην βοηθός της προέδρου, ο Αν Τσιονγκ-μπουν, κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας καθώς ασκούσαν μεγάλες πιέσεις σε βιομηχανικούς ομίλους για να αποσπούν αστρονομικά ποσά.

Η εισαγγελία πιστεύει ότι η Παρκ είχε ρόλο συνεργού στην υπόθεση και ότι θα συνεχίσει την έρευνα σε βάρος της.

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας βρίσκεται από τότε στο επίκεντρο.

Μάλιστα ο επικεφαλής της Samsung και ο πρόεδρος της Hyundai έχουν ήδη καταθέσει για την υπόθεση που αφορά το εάν η Παρκ Γκέουν Χίο ή οιοσδήποτε άλλος εμπλέκεται σε αυτό το σκάνδαλο αθέμιτης άσκησης επιρροής.

Η στενή σύμβουλός της πρωθυπουργού, Τσόι Σουν-Σιλκ φέρεται να επωφελήθηκε από τη θέση της για να ασκεί πιέσεις στους επικεφαλής βιομηχανικών ομίλων να καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε ύποπτα ιδρύματα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσε η ίδια για προσωπικούς σκοπούς.

2017-01-16T013642Z_471914682_RC15BDA8F210_RTRMADP_3_SOUTHKOREA-POLITICS

Η δημοτικότητα της Παρκ έχει καταβαραθρωθεί μετά τις αποκαλύψεις και την έρευνα που έχει ξεκινήσει η δικαιοσύνη για την πρώην έμπιστή της φίλη επί 40 χρόνια.

Οι εξελίξεις συνεχίστηκαν το Δεκέμβριο, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας αποφάσισε την αποπομπή της Παρκ Γκέουν-χε από την προεδρία της Νότιας Κορέας.

Η εμπλοκή της Samsung

Το αφεντικό της Samsung ανακρίθηκε την περασμένη εβδομάδα και 22 ολόκληρες ώρες και του προσφέρθηκε στη διάρκεια της ανάκρισης ένα γεύμα αξίας 5 δολαρίων, όπως φρόντισαν να διαρρεύσουν οι εισαγγελικές αρχές της χώρας.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι ο ειδικός εισαγγελέας της Νότιας Κορέας, θα ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον αντιπρόεδρο του επιχειρηματικού ομίλου της Samsung, Τζέι Λι, σχετικά με κατηγορίες για την εμπλοκή του, στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τη χώρα.

Οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν την υποστήριξη που προσέφερε η Samsung στην επιχείρηση, αλλά και τα ιδρύματα που στήριζε η φίλη της προέδρου Παρκ Γκέουν-χε, Τσόι Σουν-σιλ.

2017-01-16T013645Z_1784003039_RC16608E2420_RTRMADP_3_SOUTHKOREA-POLITICS

Παράλληλα, οι εισαγγελείς διερευνούν και την πιθανή σύνδεση της παραπάνω υπόθεσης, με την απόφαση του εθνικού ταμείου συνταξιοδότησης της χώρας το 2015, για την υποστήριξη της ενοποίησης δύο θυγατρικών εταιριών της Samsung.

Οι εισαγγελείς αποδίδουν στον Λι Τζέι-γιόνγκ, κατηγορίες για χρηματισμό, υπεξαίρεση και ψευδορκία, καθώς υποψιάζονται ότι προσέφερε περίπου 36 εκατομμύρια δολάρια σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που ελέγχονταν από τη φίλη της προέδρου Παρκ, Τσόι Σουν-σιλ, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκή κυβερνητική μεταχείριση.

Η έρευνα επικεντρώνεται στις καταγγελίες ότι ο κ. Λι εξαγόρασε την άδεια της κυβέρνησης για την αμφιλεγόμενη συγχώνευση δύο θυγατρικών της Samsung. Η συνένωση ενίσχυσε τη θέση του κ. Λι μέσα στον όμιλο αλλά και την προοπτική να αναλάβει τα ηνία του κολοσσού.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κ. Λι υπεξαίρεσε μέρος των χρημάτων τα οποία διοχέτευσε σε μίζες.

Το δικαστήριο στη Νότια Κορέα θα συνεδριάσει μεθαύριο, Τετάρτη, προκειμένου να εξετάσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης, κατά του Λι, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, Yonhap.

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα στη Σεούλ, δήλωσε σήμερα ότι ο Τζέι Λι, δωροδόκησε με το ποσό των 36,42 εκατομμυρίων δολαρίων την Τσόι Σουν-σιλ, που ήταν φίλη της προέδρου.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα, θα ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Λι, με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της υπεξαίρεσης, ενώ εντάλματα σύλληψης δε θα εκδοθούν για τρία άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Samsung τα οποία επίσης ανακρίθηκαν από την εισαγγελική αρχή.

Ο όμιλος εταιριών Samsung Group δήλωσε σήμερα ότι δε θα αποδεχτεί τις κατηγορίες που αποδίδει ο ειδικός εισαγγελέας σχετικά με δωροδοκία προκειμένου να παραμείνει στη θέση του ή αναφορικά με την ενοποίηση δύο θυγατρικών το 2015.

«Μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την απόφαση του ειδικού εισαγγελέα» δήλωσε χαρακτηριστικά η Samsumg σε ηλεκτρονικό μήνυμά της, αντιδρώντας στην απόφαση του ειδικού εισαγγελέα να ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης για το Λι, που είναι πρόεδρος τρίτης γενιάς, στον πιο ισχυρό επιχειρηματικό όμιλο της Νότιας Κορέας.

Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας

Τα καθήκοντά της ανέλαβε το 2013 στην προεδρία της νότιας Κορέας η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Παρκ Γκεούν-χιέ, αξίωμα που αποτελεί επιστέγασμα μίας ζωής που χαρακτηρίσθηκε από προνόμια και τραγωδίες.

Αντίθετα με τους προκατόχους της, η Παρκ Γκεούν-χιέ γνωρίζει καλά το προεδρικό μέγαρο όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια πριν αναλάβει, μετά τη δολοφονία της μητέρας της, το ρόλο της Πρώτης Κυρίας στο πλευρό του πατέρα της Παρκ Τσουνγκ-χι, που άσκησε την προεδρία επί 18 χρόνια.

Η Παρκ Γκεούν-χιέ ήταν εννέα ετών όταν ο πατέρας της κατέλαβε την εξουσία στη Νότια Κορέα το 1961 με στρατιωτικό πραξικόπημα. Άσκησε την εξουσία με σιδηρά πυγμή μέχρι τη δολοφονία του, το 1979. Η ηγεσία του εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα: αρχιτέκτονας του νοτιοκορεατικού οικονομικού θαύματος μετά τον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953), για τους μεν, απηνής διώκτης των ελευθεριών, για τους δε.

Παρκ-Γκιουν-Χιέ

Η Παρκ Γκεούν-χιέ σπούδαζε στη Γαλλία το 1974 όταν ο πατέρας την κάλεσε πίσω, μετά τη δολοφονία της μητέρας της από έναν υποστηρικτή του κομμουνιστικού καθεστώτος της Βόρειας Κορέας. Πέντε χρόνια αργότερα, ο πατέρας της δολοφονήθηκε από τον επικεφαλής των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών και η ίδια εγκατέλειψε το προεδρικό μέγαρο και αποσύρθηκε από την δημόσια ζωή μέχρι το 1998, οπότε εξελέγη βουλευτής.

Η 60χρονη Παρκ δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν έχει παιδιά, κατάσταση την οποία κατόρθωσε να μετατρέψει σε εκλογικό πλεονέκτημα απέναντι σε έναν πληθυσμό κουρασμένο από οικογενειακά σκάνδαλα διαφθοράς πολλών προέδρων.

«Δεν έχω οικογένεια για να ασχοληθώ και δεν έχω παιδιά για να με κληρονομήσουν. Εσείς, ο λαός, είστε η οικογένειά μου και η ευτυχία σας είναι ο λόγος για τον οποίο παραμένω στην πολιτική», δήλωνε πριν από τις εκλογές.

Όπως μία μητέρα που αφιερώνει τη ζωή της στην οικογένειά της, θα γίνω η πρόεδρος που φροντίζει τη ζωή καθενός από εσάς», έλεγε απευθυνόμενη σε μία εκλογική βάση που θεωρεί τις συζυγικές και οικογενειακές φροντίδες θεμέλιο της νοτιοκορεατικής κοινωνίας.

Οι επικριτές της την θεωρούν απόμακρη και ψυχρή και την χαρακτηρίζουν «βασίλισσα των πάγων».

Το 2006, κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης ένας άνδρας της επιτέθηκε μαχαιρώνοντάς την στο πρόσωπο.