Ο εν αναμονή πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα προτείνει ηγέτη της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την άρση των κυρώσεων εναντίον της χώρας του με αντάλλαγμα μια συμφωνία για την μείωση των πυρηνικών όπλων, έγραψε η εφημερίδα The Times του Λονδίνου.

Σε συνέντευξή του με τους Τάιμς, ο Τραμπ δήλωσε πως επιθυμεί τη σημαντική μείωση των οπλοστάσιων πυρηνικών όπλων των δύο κρατών, ΗΠΑ και Ρωσίας. «’Εχουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ας δούμε αν μπορούμε να συνάψουμε κάποιες καλές συμφωνίες με τη Ρωσία. Κατ’ αρχήν, θεωρώ ότι τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερα και να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό, πολύ σημαντικό βαθμό», τόνισε στην εφημερίδα.

Ο Τραμπ άσκησε επίσης κριτική στη Ρωσία για την ανάμειξή της στον εμφύλιο της Συρίας, περιγράφοντας το γεγονός ως «πολύ κακό πράγμα» το οποίο είχε οδηγήσει σε «τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση», ανέφεραν οι Times.

Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα διορίσει τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ διαμεσολαβητή για να συνάψει συμφωνία ειρήνης στη Μέση Ανατολή, προέτρεψε τη Βρετανία να ασκήσει βέτο σε κάθε νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο ασκεί κριτική στο Ισραήλ, και επανέλαβε την κριτική του εναντίον του χειρισμού του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη διεθνή συμφωνία πυρηνικών με το Ιράν.

Κατά τ’ άλλα, εξήρε τη βασίλισσα Ελισάβετ και δήλωσε πρόθυμος να συνάψει εμπορική συμφωνά με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να γίνει γρήγορα και να γίνει σωστά. Καλό και για τις δύο πλευρές», είπε ο Τραμπ για τη συμφωνία, προσθέτοντας, «θα συναντηθώ με την (πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι). Μου έχει ζητήσει συνάντηση και θα συναντηθούμε αμέσως μόλις μπω στον Λευκό Οίκο, και θα είναι, νομίζω ότι θα ολοκληρώσουμε κάτι πολύ γρήγορα».

Ο Τραμπ τόνισε ότι «το Brexit θα καταλήξει να είναι θαυμάσιο γεγονός» και χαιρέτισε την πτώση της λίρας γιατί βοήθησε να κάνει τα βρετανικά προϊόντα πιο ελκυστικά στο εξωτερικό, έγραψαν οι Times.