Σε δηλώσεις υποστήριξης της διαδικασίας των συνομιλιών της Γενεύης για το Κυπριακό προχώρησαν οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων της Κύπρου, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι η Διάσκεψη της Γενεύης υπήρξε θετική για την εθνική υπόθεση, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά η τουρκική πλευρά κατέθεσε χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο επιστρέφονται εδάφη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε, επίσης, σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται διεθνής διάσκεψη για θέματα ασφάλειας, με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, των τριών εγγυητριών δυνάμεων, καθώς επίσης και των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανώτατο επίπεδο.

«Για πρώτη φορά γίνεται αποδεκτό ότι το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων του 1960 δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι δύο αυτές εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της σωστής στρατηγικής του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνέχιση του διαλόγου στο κεφάλαιο της ασφάλειας, επισημαίνοντας πως θα καταγραφούν απόψεις, ιδέες και σενάρια τα οποία στη συνέχεια θα συζητηθούν σε ανώτατο επίπεδο, προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συνέχισε, θα διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν και της Αγκύρας, προσέθεσε. Επανέλαβε ότι η συνεργασία Αθηνών-Λευκωσίας είναι αγαστή και τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει το ανιδιοτελές στήριγμα στους αγώνες της Κύπρου.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι στη Γενεύη έγιναν βήματα μπροστά, αναφέροντας την κατάθεση χαρτών από τις δύο κοινότητες για το εδαφικό και την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για τα θέματα ασφάλειας, που περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις και την αποστρατικοποίηση. Πρόοδος, πρόσθεσε, έχει επιτευχθεί και στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης.

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι δεν τον ικανοποιούν, σημειώνοντας ότι σε σύγκριση με άλλες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, αυτές είναι «πολύ πιο προχωρημένες».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι για πρώτη φορά ο Ταγίπ Ερντογάν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε περαιτέρω ότι τα άλλα ζητήματα στα οποία έχει αναφερθεί ο Τούρκος πρόεδρος «είναι θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τα πάντα θα κριθούν εκεί». Επίσης, απηύθυνε έκκληση σε αυτή την κρίσιμη φάση να περιοριστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, οι δηλώσεις που γίνονται από όλες τις πλευρές.

Τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης συνέχισαν την πολεμική τους εναντίον των συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία της Γενεύης υπήρξε αποτυχία και ότι απέφερε κέρδη στην τουρκική πλευρά. Το ακροδεξιό ΕΛΑΜ ήγειρε επίσης νέο ζήτημα, ισχυριζόμενο ότι στη Γενεύη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο με το Χαλίλ Σατραζάμ, σύμβουλο για θέματα ασφαλείας του Μουσταφά Ακιντζί, υποστηρίζοντας ότι είναι αυτός που έδωσε την εντολή για να εκτελέσουν τον Σολωμό Σολωμού, και δεν απαίτησε να συλληφθεί.