Πρώτη συνάντηση για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είχαν χθες στον Ισημερινό οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης της Κολομβίας και των ανταρτών της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης. «Είχαμε μια συνάντηση. Θα συνεχίσουμε το πρωί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση της Κολομβίας, χωρίς να δώσει άλλη διευκρίνιση.

«Η σημερινή συνάντηση ήταν σύντομη αλλά πολύ θετική», ανέφερε από την πλευρά της η οργάνωση των ανταρτών στο Twitter. Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών βόρεια του Κίτο, σε τοποθεσία που παραμένει μυστική.

Στη σημερινή συνάντηση υπάρχουν ελπίδες ότι θα συμφωνηθεί η ημερομηνία για την επίσημη έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Αρχικά η επανέναρξη του διαλόγου είχε ανακοινωθεί ότι θα γινόταν την Τρίτη αλλά αναβλήθηκε για χθες Παρασκευή ώστε να δοθεί χρόνος στις αντιπροσωπείες να φθάσουν στο Κίτο.

Μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας FARC για να τερματιστεί μια ένοπλη σύρραξη που μαινόταν επί 52 χρόνια, απομένει στην κολομβιάνικη κυβέρνηση να διευθετήσει τη σύγκρουση με τον ELN, τη μοναδική οργάνωση ανταρτών που παραμένει σήμερα ενεργή στη χώρα και μετράει περίπου 1.500 μαχητές.

Η κυβέρνηση και η οργάνωση αυτή διαπραγματεύονταν μυστικά από τον Ιανουάριο του 2014 για να προετοιμάσουν επίσημη ειρηνευτική διαδικασία. Η έναρξή της, που προβλεπόταν να γίνει την 27 Οκτωβρίου στον Ισημερινό, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.

Η Μπογκοτά απαιτεί την απελευθέρωση του πρώην βουλευτή Οντίν Σάντσες, ο οποίος είναι όμηρος του ELN από τον Απρίλιο, για να αρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά του, ο ELN ζητάει να δοθεί χάρη σε δύο γκεριγέρος.

Οι δύο αντιπροσωπείες αναμένεται να ασχοληθούν με αυτά τα θέματα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη της διαδικασίας και για να οριστεί η ημερομηνία για αυτό.

Αν πράγματι συμφωνηθεί η επίσημη έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ο Ισημερινός θα φιλοξενήσει τον πρώτο γύρο. Οι επόμενοι θα διεξαχθούν στις χώρες οι οποίες ανέλαβαν να εγγυηθούν την ειρηνευτική διαδικασία (Βραζιλία, Κούβα, Χιλή, Νορβηγία και Βενεζουέλα).

Από τη δεκαετία του ’60, στην περίπλοκη σύρραξη που αιματοκύλισε την Κολομβία ενεπλάκησαν πάνω από τριάντα οργανώσεις ανταρτών της άκρας αριστεράς, ακροδεξιά τάγματα θανάτου, ο στρατός και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Ο πόλεμος στην Κολομβία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 45.000 παραμένουν επισήμως αγνοούμενοι και 6,9 εκατομμύρια πολίτες εκτοπίστηκαν.