Φανερά εκνευρισμένος είναι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Γερμανία υποστηρίζοντας ότι δεν στηρίζει την ενταξιακή της υποψηφιότητα στην Ε.Ε. και δεν αναγνωρίζει την προσπάθεια των Τούρκων να ενταχθούν στη γερμανική κοινωνία.

H συνέντευξη του δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα «Bild», λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Ερντογάν με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο για τη τελετή της 50ής επετείου της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που έθεσε το πλαίσιο για τη μετανάστευση μεγάλου αριθμού τούρκων εργατών στη Γερμανία.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών είναι τεταμένες λόγω των έντονων επιφυλάξεων της Άγγελα Μέρκελ για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και των ομιλιών του Ερντογάν προς την τουρκική κοινότητα στη Γερμανία, σε παλαιότερα ταξίδιά του, στις οποίες ζητούσε από τους συμπατριώτες του να μην ξεχνούν τις ρίζες τους.

Οταν ρωτήθηκε ποιά θεωρεί ότι είναι η μεγαλύτερη αδυναμία των γερμανών πολιτικών σχετικά με την ένταξη, ο Ερντογάν απάντησε: «Οι γερμανοί πολιτικοί δεν αναγνωρίζουν επαρκώς την ενσωμάτωση τριών εκατομμυρίων Τούρκων στη Γερμανία».

«Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς αυτό θα στηρίξει μαζικά την ένταξη. Καθώς εμείς οι Τούρκοι έχουμε πολύ θετική άποψη για τη Γερμανία, νιώθουμε απογοητευμένοι ως προς το θέμα αυτό», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ διαφωνεί με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και προτιμά μια προνομιακή εταιρική σχέση με τη χώρα αυτή, της οποίας τα 74 εκατομμύρια του πληθυσμού της είναι στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι.

Χαρακτηρίζοντας τους Τούρκους ανθρώπους ανοιχτούς και νομοταγείς, ο Ερντογάν είπε ότι η Γερμανία πρέπει να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη προς την Τουρκία. Επέκρινε επίσης τη διαφωνία της Γερμανίας στη διπλή υπηκοότητα και τους νόμους που υποχρεώνουν κάθε Τούρκο που μεταβαίνει στη Γερμανία να μιλά καλά γερμανικά πριν φθάσει στη χώρα αυτή, λέγοντας ότι αυτό παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.