Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ «είναι ένας δικτάτορας, χειραγωγεί και εκμεταλλεύεται τους άλλους», δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος της δεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν, αντιδρώντας σε δηλώσεις του σύρου προέδρου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «ευπρόσδεκτη» τη θέση του Φιγιόν για τη Συρία.

«Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι ένας δικτάτορας, χειραγωγεί και εκμεταλλεύεται τους άλλους και εφιστώ την προσοχή των γαλλικών μέσων ενημέρωσης στο γεγονός ότι δεν είναι οπωσδήποτε απαραίτητο να προσφέρονται στη χειραγώγηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ», δήλωσε ο Φιγιόν σε συνέντευξή του στα δίκτυα BFMTV και RMC.

Ερωτηθείς σχετικά με τον Φρανσουά Φιγιόν στη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο σύρος πρόεδρος είχε υποστηρίξει πως «οι δηλώσεις του για την τρομοκρατία, το γεγονός ότι καθιστά προτεραιότητα την καταπολέμηση των τρομοκρατών και δεν επεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων χωρών, είναι πράγματα ευπρόσδεκτα».

«Βλέπει κανείς πως πρόκειται για χειραγώγηση. Ένας δικτάτορας που κάνει δηλώσεις μπροστά στις γαλλικές τηλεοράσεις για τη γαλλική πολιτική, αυτό αποκαλείται χειραγώγηση», επέμεινε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο οποιός υποστηρίζει τη διεξαγωγή ενός διαλόγου με όλους τους πρωταγωνιστές της συριακής σύγκρουσης.

«Όχι, δεν επιθυμώ τη διατήρηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην εξουσία», συνέχισε. «Είναι ένας δικτάτορας με αιματηρό παρελθόν (…). Λέω απλώς (…) ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει την υποστήριξη ενός μέρους του λαού του (…) και η γαλλική διπλωματία και η δυτική διπλωματία, αρνούμενες ακόμη και την ιδέα να μιλήσουν με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, αποκλείσθηκαν από τη συριακή σύγκρουση».