Την εκτίμηση του πως η λύση του Κυπριακού «είναι δύσκολη, αλλά εφικτή», διατύπωσε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντα.

Σε δηλώσεις στην Γενεύη, μετά την πρώτη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και Ακιντζί, ο κ. Άιντα είπε ότι τους τελευταίους 19 μήνες «υπήρξε σημαντική πρόοδος, γι’ αυτό οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έλθουν στη Γενεύη και να επιχειρήσουν να γεφυρώσουν όλες τις διαφορές».

Τα θέματα που έχουν μείνει για το τέλος, είπε, δεν είναι εύκολα, αλλά, σημείωσε ότι αν υπάρχει βούληση, μπορούν να επιλυθούν.

Διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα έχουν επιδιαιτητικό ρόλο, όπως έγινε το 2004 και ότι η διαδικασία θα παραμείνει υπό την αιγίδα των δύο ηγετών.

Όπως μεταδίδει το ΡΙΚ, ο κ. Άιντα επεσήμανε ότι η επιτυχία της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία θα αρχίσει την Πέμπτη, θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των συζητήσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσον στην διεθνή διάσκεψη θα συμμετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως είπε, θα συμμετάσχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι τρεις εγγυήτριες (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) δυνάμεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα «ειδικό ρόλο παρατηρητή».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε, ότι η όποια αλλαγή στην Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960 «πρέπει να γίνει από αυτούς που την υπέγραψαν». Ελληνοκυπριακή πηγή σημείωσε, ότι την Συνθήκη την έχουν υπογράψει οι εγγυήτριες δυνάμεις και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφορικά με την παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων στη διάσκεψη, ο κ. Άιντα είπε, ότι θα συμμετάσχουν «είτε στο υψηλότατο επίπεδο, είτε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο».

Σήμερα το πρωί οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζήτησαν το περιουσιακό και το κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Στην συνάντηση του απογεύματος τα προς συζήτηση θέματα είναι η χρηματοδότηση της λύσης και το κεφάλαιο ασφάλεια -εγγυήσεις.

Εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας συζητούν με τα Ηνωμένα Έθνη και εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων, οικονομικά ζητήματα που θα προκύψουν σε περίπτωση συμφωνίας για λύση του Κυπριακού.