Ένα ρωσικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο Σότσι, νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Το Τουπόλεφ 154, στο οποίο επέβαιναν 92 άτομα εξαφανίστηκε από τα ραντάρ λίγο μετά από την απογείωσή του από το Σότσι.

Συντρίμμια του αεροσκάφους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας τύπου Τουπόλεφ (ΤU-154) εντόπισαν συνεργεία διάσωσης στη Μαύρη Θάλασσα, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.

remains2

Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν σε απόσταση ενάμιση χιλιομέτρου από την ακτή και σε βάθος 50-70 μέτρων. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μεταδίδει πως προσωπικά αντικείμενα των επιβατών ξεβράζονται στην ακτή.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 92 άτομα, μεταξύ των οποίων μουσικοί και δημοσιογράφοι, που πήγαιναν στην Συρία για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τα στρατεύματα που επιχειρούν εκεί, ανακοίνωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας, το TU-154 έφθασε στο Σότσι από το αεροδρόμιο Chkalovsky της Μόσχας για ανεφοδιασμό», δήλωσε η πηγή στο RIA Novosti.

Πληροφορίες για μηχανικό πρόβλημα

Η συντριβή του μπορεί να οφείλεται σε τεχνική βλάβη ή σε λάθος χειρισμό του πιλότου, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, καθώς το σήμα του χάθηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πιλότος δεν πρόλαβε να εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται πηγή ασφαλείας την οποία δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι το αεροπλάνο συνετρίβη εξαιτίας μηχανικού προβλήματος, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλήρωμα δεν έστειλε κανένα σήμα κινδύνου.

Ήδη η Επιτροπή Ερευνών διενεργεί έρευνα με βάση άρθρο που κάνει λόγο για αποτυχία συμμόρφωσης με τους κανόνες ασφάλειας πτήσης και προετοιμασίας, αναφέρει το TASS. Στο πλαίσιο αυτό κατασχέθηκαν έγγραφα και ήδη γίνονται ερωτήσεις στο πλήρωμα εδάφους που προετοίμασε το αεροσκάφος.

Σοροί και συντρίμμια μετά την πτώση του Τουπόλεφ 154

remains3

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες» στο σημείο όπου συνετρίβη σήμερα το πρωί το στρατιωτικό αεροσκάφος Tu-154 που είχε 93 επιβαίνοντες και προορισμό τη Λαττάκεια της Συρίας, μετά την απογείωσή του από το Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η περιοχή της συντριβής του Tu-154 έχει καθοριστεί. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας διευκρινίζοντας ότι επτά πτώματα έχουν βρεθεί στο σημείο της συντριβής στη Μαύρη Θάλασσα.

Ρωσία: Ο πιλότος ήταν πολύ έμπειρος

«Ο κυβερνήτης του στρατιωτικού αεροσκάφους Tu-154 που συνετρίβη σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στο Σότσι ήταν πολύ έμπειρος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πιλότος Ρόμαν Βολκόφ είχε περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

Το αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί το 1983 και η τελευταία τεχνική συντήρησή του έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εθνικό πένθος τη Δευτέρα στη Ρωσία κήρυξε ο Πούτιν

Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την 26η Δεκεμβρίου, στη μνήμη των θυμάτων της συντριβής του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα.

«Αύριο θα είναι ημέρα εθνικού πένθους» είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. Νωρίτερα, οι αρχές είχαν επιβεβαιώσει ότι “δεν έχουν ενδείξεις” ότι υπάρχουν επιζώντες από το δυστύχημα.

Τα αίτια της συντριβής θα ερευνηθούν εξονυχιστικά και οι οικογένειες των θυμάτων θα λάβουν την αναγκαία υποστήριξη, διαβεβαίωσε ο Πούτιν εκφράζοντας και πάλι τα συλλυπητήριά του.