Αμοιβή ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων προσφέρει το Ισλαμικό Κράτος για τον φόνο της 23χρονης Joanna Palani, με κουρδική και δανέζικη καταγωγή, η οποία το 2014 παράτησε το πανεπιστήμιο για να πολεμήσει εναντίον της οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ.

Όπως γράφει ο Independent, η Palani κρατείται και σήμερα επρόκειτο να αρχίσει η δίκη της στην Κοπεγχάγη επειδή βγήκε από τη χώρα παρά την 12μηνη απαγόρευση εξόδου που της είχε επιβληθεί τον Ιούνιο του 2015.

Εάν κριθεί ένοχη θα της επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως δύο ετών, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που έχει στόχο να ανακόψει τη ροή μαχητών του ISIS από τη Δανία στη Μέση Ανατολή.

«Πώς είναι δυνατόν να είμαι απειλή για τη Δανία και άλλες χώρες ενώ είμαι στρατιώτης σε επίσημο στρατό που η Δανία εκπαιδεύει και υποστηρίζει άμεσα στη μάχη κατά του ISIS;» είχε γράψει στο Facebook λίγο μετά την κατάσχεση του διαβατηρίου της.

Όπως μετέδωσε το Al Arabiya, το Σαββατοκύριακο έγιναν ξανά προσφορές αμοιβής για τον θάνατό της μέσω των λογαριασμών του Ισλαμικού Κράτους στα social media και σε πολλές διαφορετικές γλώσσες- χωρίς να είναι η πρώτη φορά.

Η Palani γεννήθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό στο Ραμάντι το Ιράκ κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Κόλπου. Η οικογένειά της ζήτησε κι έλαβε καθεστώς ασύλου στη Δανία όταν εκείνη ήταν παιδί.

Η 23χρονη εγκατέλειψε τις σπουδές της για να συμμετάσχει στην κουρδική μάχη κατά του ISIS μετά την άνοδο της οργάνωσης το 2014, πολεμώντας με τις κουρδικές μονάδες YPG στη βόρεια Συρία και τις δυνάμεις των Πεσμεργκά στο Ιράκ. Η ίδια λέει πως παρακινήθηκε να παλέψει «για τα δικαιώματα των γυναικών, για τη δημοκρατία, για τις ευρωπαϊκές αξίες που έμαθα στη Δανία».