Τουλάχιστον τριακόσιοι άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των λεηλασιών στη Βενεζουέλα με θρυαλλίδα την απόσυρση του χαρτονομίσματος των εκατό μπολίβαρ.

Ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε την απόσυρση του εν λόγω χαρτονομίσματος αυτή την εβδομάδα πριν κυκλοφορήσουν τα νέα χαρτονομίσματα, με αποτέλεσμα να προκληθεί έλλειψη σε εθνικό επίπεδο, που προστέθηκε στη βαθιά οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Ύστερα από δύο ημέρες αναταραχής, μετά την ανακοίνωση του μέτρου, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δεκάδες καταστήματα λεηλατήθηκαν, ο Μαδούρο αποφάσισε παράταση της απόσυρσης μέχρι τις 2 Ιανουαρίου.

Χθες υπήρξαν αναφορές για ακόμα περισσότερες λεηλασίες στην πόλη Ciudad Bolivar στον νότο.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ηγέτες και μέλη της αντιπολίτευσης, τους οποίους ο Μαδούρο κατηγόρησε πως ακολουθούν εντολές των ΗΠA με σκοπό να προκαλέσουν χάος.

«Μη μου λέτε πως είναι πολιτικοί κρατούμενοι… Είναι τα δύο κόμματα των ‘γκρίνγκο’ στη Βενεζουέλα» τόνισε κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για απόπειρα πραξικοπήματος κατά του σοσιαλιστικού καθεστώτος της Βενεζουέλας.

Από τη ζούγκλα και τη σαβάνα στο νότο της χώρας μέχρι τα υψίπεδα των Άνδεων στα δυτικά, γράφει το Reuters, εκατοντάδες διαδηλωτές έκαψαν χαρτονομίσματα εξαπολύοντας κατηγορίες κατά του Μαδούρο και καταγγέλλοντας τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Τα χειρότερα έγιναν την Παρασκευή και το Σάββατο ειδικά στις πόλεις El Callao και  Ciudad Bolivar, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να ελέγξει τα πλήθη.

Σύμφωνα με μάρτυρες, στόχος έγιναν ειδικά τα κινέζικα καταστήματα ενώ ένα 14χρονο αγόρι έπεσε νεκρό από πυρά στην πόλη El Callao.

Στην πόλη Santa Elena de Uairen, κοντά στα σύνορα με την Βραζιλία, καταστηματάρχες και κάτοικοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον στρατό και την αστυνομία μετά τη λεηλασία έξι καταστημάτων χθες Κυριακή.

Πριν από μια εβδομάδα ο Μαδούρο ανακοίνωσε αιφνιδίως την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ (0,15 δολάρια) που χρησιμοποιείται στο 75% των συναλλαγών, δίνοντας προθεσμία αρχικά έως τις 20 Δεκεμβρίου στους πολίτες να αντικαταστήσουν τα προς απόσυρση χαρτονομίσματα. Το μέτρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, στοχεύει στην καταπολέμηση της «διεθνούς μαφίας» την οποία καθοδηγούν, σύμφωνα με τον Μαδούρο, οι ΗΠΑ για να προκαλέσουν ασφυξία στην οικονομία της χώρας. Για τον λόγο αυτό, διατάχθηκε το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων της χώρας με την Κολομβία και την Βραζιλία. Απέναντι στην έλλειψη ρευστότητας και στον πληθωρισμό που καλπάζει, εκατοντάδες πολίτες, αψηφώντας την απαγόρευση της κυβέρνησης, διέσχισαν τα σύνορα. Κοντά στην πόλη Σαν Κριστόμπαλ, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν περίπου 400 ανθρώπους να υπερπηδούν φράκτες, περνώντας στην Κολομβία προς αναζήτηση τροφής και φαρμάκων, που βρίσκονται σε έλλειψη στην Βενεζουέλα.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ