Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει μια μοντέρνα πολιτεία σε ένα παγωμένο νησί του Αρκτικού Κύκλου, ως μια τελευταία κίνηση από την πλευρά του Κρεμλίνου να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κάτω από το κάλυμμα πάγου.

Θα ονομάζεται Umka, από το όνομα μιας διάσημης πολικής αρκούδας καρτούν, ενώ οι πρώτοι 5.000 κάτοικοί του θα ζουν κάτω από ένα τεράστιο θόλο, που θα τους προστατεύει από τις θερμοκρασίες που… πέφτουν μέχρι και κάτω από τους μείον 30 βαθμούς Κελσίου.

«Αυτή η πόλη θα λειτουργεί ως στρατηγικό φυλάκιο στα βόρεια της Ρωσίας» λέει ο αρχιτέκτονας Valery Rzhevskiy, ο οποίος έχει ήδη παρουσιάσει τα πρωτότυπα σχέδιά του στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έδειξε να συμφωνεί.

Πηγές αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα εκεί θα μένουν στρατιώτες, συνοριοφύλακες, μέλη των μυστικών υπηρεσιών, επιστήμονες και ερευνητές καθώς η Μόσχα παίρνει στα σοβαρά τον ορυκτό πλούτο της Αρκτικής ζώνης.

Η πόλη των θαυμάτων («wonder city») όπως την αποκαλούν θα κοστίσει όχι λιγότερα από 4,6 δισ. ευρώ και θα χτιστεί στο απομακρυσμένο νησάκι Kotelniy στο αρχιπέλαγος Novosibirsk, σε απόσταση περίπου 1.000 μιλίων από το Βόρειο Πόλο.