Το Βερολίνο θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα βοήθειας για να μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους οι αιτούντες άσυλο που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία ή που επιθυμούν να επαναπατριστούν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης. Μάλιστα, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι για τα επόμενα 3 χρόνια, 150 εκατ. ευρώ.

«Για τα επόμενα τρία χρόνια θα διαθέτουμε 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για αυτό το πρόγραμμα επαναπατρισμού», δήλωσε ο υπουργός Γκερτ Μίλερ στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα βοήθειας αφορά πρόσφυγες και μετανάστες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και διάφορες χώρες των Βαλκανίων, οι οποίοι για διάφορους λόγους επιθυμούν να επαναπατριστούν, ή των οποίων η αίτηση για παροχή ασύλου δεν μπορεί να γίνει δεκτή, σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε το πρόγραμμα αυτό.

Η Γερμανία επιθυμεί να τους βοηθήσει «να κάνουν μια νέα αρχή» στη χώρα καταγωγής τους. «Μπορούμε να τους προσφέρουμε μόρφωση, εκπαίδευση, εργασία και βοήθεια», σχολίασε ο υπουργός.

Η Γερμανία, που δέχθηκε 900.000 αιτούντες άσυλο το 2015 , αποφάσισε να σκληρύνει τη μεταναστευτική της πολιτική. Μάλιστα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από πίεση που δέχθηκε και από το κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες, δεσμεύθηκε να μην επιτρέψει ξανά τόσο μεγάλη εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.