Αντιμέτωπη με πολύ μεγάλες καταστροφές, απολογισμό που ξεπερνά τους εκατό νεκρούς και τις τεράστιες ανάγκες τραυματιών και άστεγων βρίσκεται η Ινδονησία, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ στην επαρχία Άτσεχ.

Εκατοντάδες κτίρια έχουν ισοπεδωθεί- σπίτια, τεμένη και άλλα- ενώ οι ομάδες των διασωστών εξοπλισμένες με μηχανήματα εντοπισμού εγκλωβισμένων δυσκολεύονται εξαιτίας του όγκου των ερειπίων. Στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν χιλιάδες στρατιώτες και διασώστες αλλά και εθελοντές που εργάζονται ακόμη και με γυμνά χέρια ή με φτυάρια.

Ο προσωρινός απολογισμός κάνει λόγο για 102 νεκρούς και περισσότερους από 700 τραυματίες.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο ζήτησε από όλους τους Ινδονήσιος να προσευχηθούν για τους συμπατριώτες τους που ζουν στην επαρχία Άτσεχ. «Η Άτσεχ δεν είναι μόνη», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Όμως τώρα η προσοχή έχει στραφεί και στους τραυματίες και στους ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι. Ο στρατός έχει αρχίσει να αναγείρει πρόχειρους καταυλισμούς, κουζίνες και ένα νοσοκομείο εκστρατείας στη σεισμόπληκτη πόλη Μεουρέουντου. «Προτεραιότητά μας σήμερα είναι να ελέγξουμε όλα τα κτίρια για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν είναι εγκλωβισμένος και να βοηθήσουμε όσους έμειναν άστεγοι» τόνισε εκπρόσωπος του στρατού. Όμως στην περιοχή υπάρχει έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ τα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους. Στην περιοχή Πίντιε Τζάγια, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, οι ομάδες των διασωστών έχουν άμεση ανάγκη φαρμάκων, εξοπλισμού και προσωπικού.

Οι περισσότεροι τραυματίες πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο είτε επειδή δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους είτε επειδή φοβούνταν από τους συνεχιζόμενους μετασεισμούς.

indonesi1 indonesi4 indonesi2 indonesi3