Συγκινημένος περιγράφει την εμπειρία του στον Πανάγιο Τάφο, ο συντηρητής Πέτρος Χαλόφτης, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε στον χώρο. Ο 49χρονος άνδρας μιλά για την εικόνα που αντίκρισε αλλά και για την μυρωδιά που ανέβλυζε από το σημείο.

«Ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε μέσα στον τάφο του Χριστού. Ναι, μύριζε μύρο παντού. Έτσι ένιωσα εξωπραγματικά. Έκλαψα όταν κατάλαβα ότι ήρθα εδώ γιατί το ήθελε ο Κύριος. Και δεν ήμουν και πολύ πιστός», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Freddo.

Όπως εξηγεί ο τάφος δεν ήταν κανονικά να ανοίξει. Ο λόγος που άνοιξε ήταν για να γίνουν κάποιες εργασίες. Όπως αναφέρει μέσα σε αυτόν βρέθηκαν νομίσματα της οθωμανικής περιόδου, δύο σταυροί κρεμαστοί και δύο μενταγιόν.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση περιγράφει την στιγμή που άνοιξε ο τάφος και ο χώρος κατακλύστηκε από μια μοναδική μυρωδιά. «Η μυρωδιά αυτή ήταν το κάτι άλλο ( στον Τάφο). Κάτι μοναδικό που ίσως σας φανεί περίεργο ωστόσο οφείλω να την παραθέσω. Πριν από καιρό στο σημείο του Τάφου στην τοιχοποιία από πίσω μέσα στον τοίχο και σε ύψος 2 μέτρα περίπου, βρήκα μια ξύλινη σφήνα περίπου 20 εκατοστά και μόλις την έβγαλα είχε μια πάρα πολύ ωραία μυρωδιά, μύριζε έτσι για τρεις μέρες περίπου. Ήταν εκεί μέσα περίπου 200 χρόνια. Κανονικά έπρεπε να βρωμούσε από τη σαπίλα. Και όμως ευωδίαζε».

Ο Πέτρος Χαλόφτης αναφέρεται και σε ένα περίεργο περιστατικό με μια τοπογράφο. «Δεν θα έλεγα ότι υπήρχαν περίεργα φαινόμενα. Εκτός από την περίπτωση μιας κοπέλας τοπογράφου που σκανάριζε τον τάφο. Όταν ακουμπούσε  το λαπ το στην πλάκα το μηχάνημα κόλλαγε, ενώ όταν το έπαιρνε τα χέρια της το μηχάνημα λειτουργούσε κανονικά. Αυτό μας έκανε μεγάλη εντύπωση».