Περίπου 30.000 άνθρωποι λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια αφού εγκατέλειψαν το πολιορκημένο ανατολικό Χαλέπι τις τελευταίες ημέρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εκτοπισμένων από ολόκληρη την πόλη σε 400.000, ανακοίνωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ο ΟΗΕ διαθέτει τρόφιμα για 150.000 ανθρώπους που ήδη βρίσκονται στο δυτικό Χαλέπι, το οποίο είναι υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού, όμως ακόμη δεν έχει πρόσβαση σε περίπου 200.000 που παραμένουν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές, όπου τα αποθέματα τροφίμων έχουν εξαντληθεί και οι εγχειρήσεις γίνονται σε υπόγεια χωρίς αναισθησία, τόνισε ο σύμβουλος του ντε Μιστούρα αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Γιαν Έγκελαντ.

Παράλληλα ο Έγκελάντ ζήτησε από όλες τις χώρες που έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν επιρροή στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί στη διάρκεια του χειμώνα.

Στο μεταξύ η Συρία και η Ρωσία έχουν αρνηθεί το αίτημα του ΟΗΕ για μια παύση στις μάχες προκειμένου να απομακρυνθούν οι περίπου 400 ασθενείς και τραυματίες που βρίσκονται στο ανατολικό Χαλέπι και έχουν ανάγκη θεραπεία, σημείωσε ο ίδιος.

Παρόλα αυτά η Μόσχα θέλει να συζητήσει την πρόταση για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι και να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια και φάρμακα.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επεσήμανε ότι ο οργανισμός θα ξεκινήσει συζητήσεις για το ενδεχόμενο αυτό.

Την ίδια ώρα ο ντε Μιστούρα επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του προς του αντάρτες του Μετώπου αλ Νόσρα να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι.

Στις 6 Οκτωβρίου ο ίδιος είχε προσφερθεί να συνοδέψει τους αντάρτες του Μετώπου αλ Νόσρα, στην περίπτωση που συμφωνούσαν να εγκαταλείψουν το Χαλέπι με τα όπλα τους και να μεταβούν στην Ιντλίμπ ή κάπου αλλού.

Όπως τόνισε ο ντε Μιστούρα, αν συνεχιστούν οι στρατιωτικές δραστηριότητες στο Χαλέπι, το ανατολικό τμήμα της πόλης θα καταστραφεί.