Η παροχή προτεραιότητας στην ενεργειακή απόδοση, η εδραίωση του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στο πεδίο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η διασφάλιση δίκαιων συναλλακτικών όρων για τους καταναλωτές είναι οι τρεις βασικοί στόχοι της δέσμης μέτρων για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκη Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών ο τομέας των καθαρών μορφών ενέργειας προσέλκυσε το 2015 συνολικές επενδύσεις άνω των 300 δισ. ευρώ. “Η ΕΕ είναι σε καλή θέση για να χρησιμοποιήσει τις πολιτικές της στο πεδίο της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας ώστε η μετάβαση αυτή να προσφέρει απτά οφέλη για τη βιομηχανία”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζοντας ότι με την κινητοποίηση έως 177 δισ. ευρώ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων ετησίως από το 2021 και κατόπιν, η δέσμη αυτή μπορεί να δημιουργήσει έως 1% αύξηση του ΑΕΠ κατά την επόμενη δεκαετία και να δημιουργήσει 900.000 νέες θέσεις εργασίας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η δέσμη περιλαμβάνει μέτρα με στόχο την επιτάχυνση της καινοτομίας σε θέματα καθαρής ενέργειας και την ανακαίνιση των κτιρίων της Ευρώπης. Προβλέπει επίσης μέτρα για την ενθάρρυνση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, την προώθηση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και τον μετριασμό του αντικτύπου στην κοινωνία από τη μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργεια.

Τέλος ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Mάρος Σέφκοβιτς δήλωσε σχετικά τα εξής: «Η σημερινή δέσμη μέτρων θα δώσει ώθηση στη μετάβαση προς καθαρές μορφές ενέργειας μέσω του εκσυγχρονισμού της οικονομίας μας. Η Ευρώπη, που είχε κατά τα πρόσφατα έτη ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια δράση για το κλίμα, δίνει τώρα το παράδειγμα, δημιουργώντας τις συνθήκες για βιώσιμες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και επενδύσεις. Οι σημερινές προτάσεις αφορούν όλους τους τομείς που είναι συναφείς με τις καθαρές μορφές ενέργειας: έρευνα και καινοτομία, δεξιότητες, κτίρια, βιομηχανία, μεταφορές, ψηφιακός κλάδος, χρηματοδότηση, είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Τα μέτρα αυτά θα εξοπλίσουν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης με τα απαραίτητα εφόδια ώστε να επωφεληθούν στο έπακρο από τη μετάβαση προς τις καθαρές μορφές ενέργειας.»