Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν θα στείλει επίσημη αντιπροσωπεία στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

«Ο πρόεδρος αποφάσισε να μην στείλει προεδρική αντιπροσωπεία», είπε ο Τζος Έρνεστ, διευκρινίζοντας όμως ότι θα δώσουν το παρών στην Αβάνα ο σύμβουλος του Ομπάμα Μπεν Ρόουντς και ο διπλωμάτης Τζέφρι Ντελαουρέντις.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ρόουντς ήταν στην πρώτη γραμμή των μυστικών διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στη μερική αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα ενώ ο Ντελαουρέντις είναι επικεφαλής της νέας διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ουάσινγκτον στην Αβάνα.

Όταν ρωτήθηκε για αυτήν την «μπερδεμένη» επιλογή –οι δύο αξιωματούχοι θα εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ αλλά δεν πρόκειται για «προεδρική αντιπροσωπεία» με την αυστηρή έννοια του όρου– ο Έρνεστ αναφέρθηκε στις «περίπλοκες» σχέσεις των δύο χωρών και ιδίως τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει από την Δευτέρα ότι ούτε ο πρόεδρος Ομπάμα ούτε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πήγαιναν στην Κούβα για την κηδεία του πατέρα της κουβανικής επανάστασης.