Απειλή για την ακαδημαϊκή ελευθερία θεωρείται από πολλούς μια νέα ιστοσελίδα στην Αμερική, που κατηγορεί περίπου 200 καθηγητές πανεπιστημίων για αριστερή προπαγάνδα, μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.

Η ιστοσελίδα «Professor Watchlist» που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο για  πρώτη φορά στις 21 Νοεμβρίου, κατηγορεί επίσης τους καθηγητές ότι στοχοποιούν φοιτητές που ανήκουν σε συντηρητικές οργανώσεις.

Στη λίστα εμφανίζονται ονόματα καθηγητών μαζί με τις φωτογραφίες και τα στοιχεία τους, αναφέρει η nytimes.

«Στόχος μας είναι να δημοσιεύσουμε τα ονόματα των καθηγητών που έχουν στοχοποιήσει φοιτητές εξαιτίας των απόψεων τους», αναφέρει η ιστοσελίδα.

Πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκεται μια ΜΚΟ με το όνομα «Turning Point USA», που όπως υποστηρίζει αποστολή της είναι να διδάξει στους φοιτητές το πραγματικό πρόσωπο της ελεύθερης αγοράς.

Ο Charlie Kirk, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ έγραψε στο blog του ότι ορισμένοι καθηγητές πανεπιστημίων της Αμερικής έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και πρέπει να τους ξεμπροστιάσει.

Ωστόσο, ο Julio C. Pino, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Kent στο Οχάιο, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, έχει αντίθετη άποψη.

«Αυτό που βλέπουμε σε αυτό το site είναι ένα είδος αποδοχής της δίωξης, της διαπόμπευσης και της δυσφήμισης των καθηγητών», υποστηρίζει.

Παρόλα αυτά πιστεύει ότι η καλύτερη λύση είναι όχι να… πολεμήσουν τους υπεύθυνους της διαδικτυακής λίστας αλλά να αναζητήσουν συμμάχους εντός και εκτός πανεπιστημίου ώστε να αντιμετωπίσουν τα αίτια δημιουργίας της.

Κάποιοι καθηγητές έγραψαν μόνοι τους τα ονόματά τους στη λίστα σε μια μορφή συμπαράστασης απέναντι στους συναδέλφους τους.