Τουλάχιστον 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουγκάντας και τη φρουρά ενός φύλαρχου, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, αναθεωρώντας προς τα πάνω τον προηγούμενο επίσημο απολογισμό, ο οποίος έκανε λόγο περί 55 νεκρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι μάχες αυτές ξέσπασαν το Σάββατο στην πόλη Κασέσε (δυτικά), όπου οι δρόμοι ήταν άδειοι σήμερα, και τερματίστηκαν όταν η αστυνομία κατέλαβε εξ εφόδου το παλάτι του «βασιλιά» Τσαρλς Ουέσλι Μουμπέρε, μονάρχη του βασιλείου Ρουενζουρούρου.

«Ο αριθμός των αστυνομικών που έχει επιβεβαιωθεί πως είναι νεκροί είναι 16, εκ των οποίων οι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο» όπου είχαν διακομιστεί, δήλωσε ο Άντριου Φίλιξ Καουίσι, ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ουγκάντας. «Οι βασιλικοί φρουροί (που σκοτώθηκαν) είναι 46 τον αριθμό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένας άλλος εκπρόσωπος της αστυνομίας, ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, σημείωσε πως άλλοι 139 φρουροί συνελήφθησαν.

Οι μάχες ξέσπασαν το Σάββατο. Η αστυνομία ανέφερε ότι δέχθηκε επίθεση από τους φρουρούς, τους οποίους κατηγορεί ότι είχαν ενταχθεί σε μια ένοπλη οργάνωση που επιδιώκει τη δημιουργία της «δημοκρατίας του Γίιρα», σε μια περιοχή στα σύνορα της δυτικής Ουγκάντας και του Βόρειου Κίβου, μιας επαρχίας της ΛΔ του Κονγκό.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Πίτερ Ελουέλου, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά από το NTV, η παραστρατιωτική οργάνωση αυτή εξαπολύει από το 2014 σποραδικές επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης αλλά και αμάχων.

Κατά τον ίδιο, ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσέβενι τηλεφώνησε το πρωί της Κυριακής στον βασιλιά Μουμπέρε για να του ζητήσει να διαλυθούν οι φρουροί του. «Τους δώσαμε μια ώρα, η οποία πέρασε. Ο πρόεδρος τότε τηλεφώνησε ξανά και του έδωσε δύο ώρες, λέγοντάς του: ‘παρακαλώ διευθετήστε αυτή την ιστορία’», πρόσθεσε ο στρατηγός.

«Δεν είχαμε πλέον άλλη επιλογή. Μετά από αυτό καταλάβαμε το παλάτι εξ εφόδου για να συλλάβουμε τους τρομοκράτες», είπε ο Ελουέλου.

Ο «βασιλιάς», ο οποίος διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τους αυτονομιστές αντάρτες και δεν έχει αντιδράσει επίσημα στις κατηγορίες των αρχών περί του ότι η φρουρά του ευθυνόταν για τα αιματηρά επεισόδια, μεταφέρθηκε στην Καμπάλα, σύμφωνα με τον Καουίσι.

Η δημοσιογράφος Τζόι Ντορίν Μπίιρα, που κατάγεται από την περιοχή και κάλυψε τα βίαια επεισόδια, συνελήφθη επίσης τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, σύμφωνα με τον Νίκολας Οπίγιο, έναν δικηγόρο ειδικευμένο σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «συνέργεια στην τρομοκρατία» κι αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους σήμερα.

Ο διαφωνών ιστορικός Κίζα Μπεσίγκιε από την πλευρά του ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter εικόνες στις οποίες λέει πως εικονίζονται δεκάδες πτώματα μπροστά στο βασιλικό παλάτι και κατήγγειλε μια «σφαγή».

Το βασίλειο Ρουενζουρούρου είναι μια παραδοσιοκρατική μοναρχία, κοντά στα όρη Ρουενζόρι, στα σύνορα ανάμεσα στην Ουγκάντα και τη ΛΔ Κονγκό, τα μέλη των οποίων ανήκουν στη φυλή Μπακόνζο, η οποία ζει και στα δύο κράτη.

Η μοναρχία αυτή μετασχηματίστηκε σε αυτονομιστικό κίνημα όταν οι Μπακόνζο ανακήρυξαν το δικό τους βασίλειο το 1962. Οι ταραχές τερματίστηκαν το 1982, με την παράδοση των όπλων από τους αυτονομιστές, με αντάλλαγμα την παραχώρηση αυτονομίας.

Ο Γιοουέρι Μουσέβενι αναγνώρισε και επίσημα το «βασίλειο» το 2009. Αλλά η εθνοτική και πολιτική βία συνεχίστηκε, καθώς τροφοδοτείται από το αίσθημα των πληθυσμών διαφόρων περιοχών ότι αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας από την Καμπάλα.