Απέρριψε ο κύπριος πρόεδρος , Νίκος Αναστασιάδης, πρόταση της τουρκικής πλευράς να συνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπως ανέφερε σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης. Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον έλληνα πρωθυπουργό για τη στήριξη, που του προσέφερε. «Υπήρξε μια άριστη συνεργασία με τον έλληνα πρωθυπουργό. Η στήριξη ήταν αμέριστη», ανέφερε.

Επίσης , εξέφρασε ετοιμότητα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

«Στο Μον Πελεράν συμφωνήθηκε ότι τα τρία κριτήρια θα ήταν:

  • ο έδαφος  μετά τις αναπροσαρμογές,
  • ο αριθμός των προσφύγων,
  • η ακτογραμμή.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προς απόδειξη της βούλησής μου αποδέχθηκα αντί της αρχικής συμφωνίας να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση. Πρόσθετα εξέφρασα ετοιμότητα να εξετάσω ειδικές ρυθμίσεις για τους τουρκοκύπριους που θα έμεναν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Με βάση τα παραπάνω στις διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε κατ’ αρχήν συμφωνία στην έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, μεταξύ 28,2-29,2. Έγινε κατόπιν συζήτηση για τα άλλα δύο κριτήρια.

Μετά ορίστηκε κατ’ αρχήν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης. Πρόθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν η σύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Απέρριψα την πρόταση. Προσπάθησα να καταβάλω συμβιβαστικές προτάσεις. Ωστόσο, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία και οδηγηθήκαμε στη διακοπή του διαλόγου», ανέφερε ο Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε αποφασισμένος να προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα για να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος. «Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο από το σημείο που διακόπηκε στο Μον Πελεράν», τόνισε.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη σωστή του στάση και αμέριστη στήριξη που παρείχε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, όχι μόνο κατά την παρουσία μας στο Μον Πελεράν, αλλά και προηγουμένως.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Νωρίτερα , σήμερα είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν και το ναυάγιο στις συνομιλίες για τα κριτήρια του εδαφικού.

Εξάλλου, ο γ.γ. του ΟΗΕ, με γραπτή δήλωση του, καλεί τους δύο ηγέτες της Κύπρου «να πράξουν τα μέγιστα για να ξεπεραστεί το παρόν εμπόδιο και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο που ανέλαβαν στο Μοντ Πελεράν». Ο κ. Μπαν προέτρεψε τα μέρη να αποφύγουν δηλώσεις και ενέργειες που θα καταστήσουν δυσκολότερη την επανάληψη των συνομιλιών και τους υπενθυμίζει ότι προσωρινά πισωγυρίσματα δεν είναι ασυνήθιστα όταν πλησιάζει η τελική φάση διαπραγματευτικής διαδικασίας. Έκκληση για στήριξη των δύο ηγετών απηύθυνε και προς τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία.